Nevidím problém v tom, aby sme sa dohodli

9.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aj v tomto vydaní pokračujeme v sérii rozhovorov so starostami jednotlivých bratislavských mestských častí. Tentoraz sme sa pozhovárali so starostkou Karlovej Vsi Ivetou HANULÍKOVOU (Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS).

Začiatok vášho pôsobenia vo funkcii starostky poznačili spory s koalíciou SDKÚ-DS a KDH, ktorá má v karloveskom miestnom zastupiteľstve väčšinu. Myslíte si, že sa vám podarí nájsť spoločnú reč?

- Ja by som to nenazvala sporom. Ide len o to, že prednosta je pravou rukou starostu, a preto by to mal byť človek, ktorému môže starosta absolútne dôverovať. Ja nemám nič proti pánu Harvančíkovi (prednosta miestneho úradu, pozn. red.), nie som si však istá, či sa môžem naňho spoľahnúť, preto som ho vyzvala, aby odstúpil. Poslanecké kluby SDKÚ-DS a KDH, ktoré majú v zastupiteľstve väčšinu, uzavreli povolebnú dohodu, na základe ktorej určili, že zástupca starostu bude z poslaneckého klubu SDKÚ a prednosta miestneho úradu bude z poslaneckého klubu KDH. Navrhli mi jediné meno - Tibora Mervu, ktorého som akceptovala a na ďalšom zastupiteľstve som ho navrhla, žiaľ, neschválili ho. Prečo ho neschválili, neviem.

Dali ste najavo, že nechcete, aby vo funkcii prednostu miestneho úradu naďalej ostal Jozef Harvančík, ktorý tu pôsobil aj v predošlom volebnom období, on odmieta odstúpiť. Aké východisko z tejto situácie vidíte?

- Pán prednosta bol za mnou a oznámil mi, že sa rozhodol odstúpiť, zaväzuje ho však stranícka príslušnosť, zatiaľ poslanci nemajú vhodného kandidáta na jeho miesto. Myslím si, že on chce odstúpiť, zatiaľ mi však nebol predložený žiadny návrh na jeho nástupcu. Po poslednom zastupiteľstve poslanecké kluby zmenili svoju dohodu v tom smere, že prednosta by mal byť z SDKÚ-DS a zástupca starostu z KDH. Dodnes mi však oficiálne nikto nepredložil žiadne konkrétne mená kandidátov.

Do volieb ste šli s pomerne veľkorysým programom. Ktoré zo svojich cieľov považujete za najdôležitejšie?

- Nebol to iba môj program, ale program celej našej koalície, v ktorom sme chceli obsiahnuť všetky oblasti života spoločnosti. Keď sa nám podarí prekonať všetky počiatočné problémy s personálnymi otázkami, chcela by som so všetkými poslancami prejsť jednotlivé predvolebné programy a dohodnúť sa na určitom programe na najbližšie roky. Keď som si čítala jednotlivé predvolebné programy, zistila som, že sa vo veľkej miere zhodujú, prelínajú, a tak nevidím problém v tom, aby sme sa dohodli na splnení cieľov, ktoré si stanovili jednotlivé koalície.

Okrem iných cieľov chcete vybudovať nový park športu, kultúry a oddychu. Môžete tento cieľ predstaviť konkrétnejšie?

- Pokiaľ ide o parky, mojím vzorom bol areál, ktorý vznikol v Dúbravke na Pekníkovej ulici. Nebolo tam nič, dnes je tam pekný park, ktorý má svojho správcu. Mojou prioritou je, že keď vybudujeme park, musí mať svojho správcu, ktorý sa o neho bude starať. Malo by ísť o oplotený areál, ktorý sa bude na noc uzatvárať, aby ho nedevastovali vandali. Za Základnou školou Tilgnerova je priestor, ktorý je dostatočne veľký na to, aby tu vznikol všešportový park s U-rampou a dráhou pre korčuliarov.

Vyjadrili ste sa, že chcete zriadiť centrum voľného času na Dlhých dieloch. Mohli by ste uviesť podrobnosti?

- Na Dlhých dieloch, konkrétne na Pribišovej ulici, máme jeden priestor, ktorý je síce dosť zdevastovaný, ale chceli by sme ho využívať na podobné účely. V Karlovej Vsi máme veľmi dobre fungujúce materské centrum Klbko, chceli by sme, aby niečo podobné fungovalo aj na Dlhých dieloch. Nemalo by však ísť len o materské centrum, mohla by sa tu rozvíjať aj klubová a záujmová činnosť, detský kútik a podobne. Máme tiež zámery zriadiť niečo podobné v objekte, kde bola medzitým zrušená reštaurácia Kotva na Jurigovom námestí.

Avizovali ste aj zámer oživiť činnosť kultúrneho domu. Aké sú vaše predstavy?

- V rozpočte máme vyčlenené peniaze na projekt oživenia kultúrneho domu. Máme len obavy, aby ho nezdevastovali sprejeri. Uvažujeme o tom, že v rámci budovania kamerového systému mestskej polície by jedna z kamier mohla byť umiestnená na stĺpe oproti kultúrnemu domu a monitorovala by dianie v jeho okolí.

Vyjadrili ste sa, že budete bojovať proti zahusťovaniu zástavby. Ako tomu chcete zabrániť? Ak je pozemok v súkromných rukách a územný plán ráta s tým, že má na ňom byť občianska vybavenosť, samospráva nemá ako zabrániť tomu, aby sa na ňom stavalo...

- Občanom miestnej časti určite pripadá, že sa vo výstavbe nič nezmenilo - všade sa stavia. Bohužiaľ, tieto stavby majú právoplatné stavebné povolenia, ktoré získali ešte pred mojím nástupom do funkcie. Mnohé ďalšie stavebné firmy vlastnia tiež stavebné povolenia a územné rozhodnutia a plánujú začatie výstavby v týchto dňoch. Budem presadzovať ešte pred začiatkom ďalšej výstavby, aby sme na jednotlivé územia vypracovali územné plány zón. V nich budeme presne definovať koeficient zastavanosti, podlažnosť a podiel zelene a taktiež sa budem veľmi obozretne vyjadrovať k predajom miestnych a magistrátnych pozemkoch v obytných lokalitách.

Veľkým problémom je aj parkovanie, čo sa osobitne prejavuje najmä na Dlhých dieloch. Máte nejakú predstavu, ako aspoň zmierniť nepriaznivú situáciu?

- Moja predstava je, že na určitých miestach je možné získať nové parkovacie miesta, resp. zvýšiť počet existujúcich tým, že pozdĺžne parkovanie sa v miestach, kde je to možné, zmení na šikmé alebo kolmé. Tam, kde sa parkuje nadivoko, sa dá zvýšiť počet miest už tým, že sa zakreslia čiary vyznačujúce jednotlivé parkovacie miesta. Vytvárame fond statickej dopravy, prostredníctvom ktorého financujeme vytváranie nových parkovacích miest. Pokiaľ ide o Dlhé diely, situácia je tam naozaj katastrofická, urobili sa niektoré opatrenia, napríklad niektoré ulice sa zjednosmernili. Východisko vidím aj vo využívaní polyvegetačných panelov, ktoré umožňujú vytváranie parkovacích miest pri súčasnom zachovaní zelene.

Čo podľa vás chýba v infraštruktúre mestskej časti?

- Chceme sa zamerať na lepšie využitie polikliniky v Karlovej Vsi. Som aj členkou zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja, kde sa nedávno diskutovalo o tom, že neplní svoj účel tak, ako má a vývoj ako keby smeroval k jej zániku. Myslím si, že poliklinika je pre Karlovu Ves potrebná, najmä ak uvážime, že je spádovou aj pre iné mestské časti, mala by byť teda zachovaná. Vidím aj ďalší aspekt: Karlova Ves starne a chýba tu domov dôchodcov. Preto som na pôde Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom polikliniky, navrhla, aby sa časť objektu polikliniky pretvorila na domov dôchodcov. Časť priestorov by sa mohla prenajať súkromným podnikateľom, čo by prinieslo výnosy v podobe nájmov.

Zhováral sa Juraj Handzo

FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?