Chcem klásť dôraz na komunikáciu s obyvateľmi

1.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Aj v tomto vydaní pokračujeme v sérii rozhovorov so starostami jednotlivých bratislavských mestských častí. Tentoraz sme sa pozhovárali so starostom Vrakune Ladislavom FATUROM (nezávislý).

V čom chcete ako starosta byť iný ako vaša predchodkyňa Ľudmila Lacková?

- Pani Lacková bola vo funkcii šestnásť rokov, a tak už len tým, že som tu teraz namiesto nej ja, som iný... Detailne nepoznám spôsob jej práce, preto ho nemôžem hodnotiť, zhodnotili ju občania vo voľbách. Chcem klásť dôraz na komunikáciu s občanmi, sledovať ich spätnú väzbu a reakcie na našu prácu a podľa toho, či ich hodnotenia budú pozitívne alebo negatívne, sa orientovať pri ďalších rozhodnutiach, ktoré sú dôležité pre mestskú časť. Vo Vrakuni žijem jeden rok, nepovažujem to však za svoj handicap, čo naznačuje aj výsledok komunálnych volieb. Nie som zaťažený záležitosťami, ktoré tu fungovali predtým mnoho rokov, a nebude pre mňa problém postupne sa oboznámiť so všetkým, čo ľudí trápi.

Ako si predstavujete spoluprácu s novozvoleným poslaneckým zborom?

- Mojou výhodou je, že som kandidoval ako nezávislý občiansky kandidát, čo znamená, že ma nenominovala žiadna strana ani hnutie, preto nie som zaťažený straníckymi bojmi a straníckymi rozhodnutiami. Mám určitú víziu, ako by mala naša spolupráca vyzerať a ako by mala pokračovať. Uvidíme, do akej miery sa budú dať moje predstavy skombinovať s predstavami, ktoré majú poslanci miestneho zastupiteľstva. Väčšinové zastúpenie v zastupiteľstve má koalícia SDKÚ-KDH, ktorá má spolu 19 poslancov. Keď sme porovnávali naše programy, zistili sme, že pokiaľ ide o líniu vedenia komunálnej politiky na najbližšie štyri roky, vo viacerých veciach sa zhodujeme. Myslím si, že ak by sa aj vyskytli nejaké problémy, budeme schopní nájsť spoločnú reč a hľadať riešenie, kompromis a zlatú strednú cestu. Moja komunikácia sa zastupiteľstvom je na veľmi dobrej úrovni a verím, že na tejto úrovni aj zostane, nakoľko nás spája rovnaký záujem - slúžiť občanom mestskej časti.

Pred voľbami ste medzi svojimi cieľmi deklarovali zvýšenie bezpečnosti na území mestskej časti. Ako konkrétne to chcete dosiahnuť?

- V prvom rade intenzívnejšou komunikáciou s Policajným zborom a s Mestskou políciou, a to na všetkých úrovniach, od obvodného oddelenia až po Prezídium Policajného zboru, v prípade Mestskej polície od okrskovej stanice Bratislava 2 až po jej náčelníčku. Nezostaneme iba pri spolupráci s políciou, budeme sa snažiť hľadať možnosti aj vo sfére  súkromných bezpečnostných služieb. Pripravujeme prezentačný model, prostredníctvom ktorého chceme občana oboznámiť s našimi predstavami, ako zvýšiť bezpečnosť v jednotlivých lokalitách mestskej časti. Kým sa nájdu prostriedky na vybudovanie kamerového systému mestskej polície vo Vrakuni, môžeme konať sami a vytvoriť možno aj kvalitnejšie prostriedky na ochranu verejného poriadku. Samozrejme, do zvyšovania bezpečnosti na území mestskej časti chceme zapájať aj občanov. Ak chcú občania žiť v slušnom prostredí, bez asociálov a živlov, môžu aj oni priložiť ruku k dielu a určitým spôsobom sa na tom podieľať.

Vrakuňa je smutne preslávená drogovými dílermi v obytnom súbore Pentagon. Čo podľa vás treba urobiť, aby bol v Pentagone a jeho okolí konečne poriadok?

- V Pentagone bývajú  nielen drogoví díleri a neprispôsobiví občania, ale aj slušní obyvatelia, ktorí si kúpili garsónky, platia všetky účty a nemajú žiadne problémy s občianskym spolunažívaním. S Pentagonom sa začalo pracovať už v minulom volebnom období prostredníctvom programu Drogy von, v ktorom sú viazané prostriedky mestskej časti i ministerstva vnútra, resp. vlády, ktorá má vyčlenené peniaze na boj s drogami a na protidrogovú činnosť. Vo februári sa tento projekt konečne rozbehol na plné obrátky, v dvoch vchodoch boli inštalované kamery, vchody sú zabezpečené M-kľúčmi, aj keď to ešte nie je zabezpečené v takom rozsahu, ako by to obyvatelia požadovali, funguje tam nepretržitá strážna služba. Veľa môžu urobiť aj samotní obyvatelia - ak má spoločenstvo vlastníkov bytov dostatok informácií a dostatok možností, na koho sa obrátiť, môžeme mu pomôcť. Môže vyvinúť tlak na svojich spolubývajúcich, zmeniť domový poriadok tak, aby vyhovoval všetkým a umožnil eliminovať problémy, ktoré tam existujú, ako sú príliš časté alebo príliš početné návštevy v jednom byte a podobne. Od roku 2004 existuje aj ďalší inštitút - nespokojní vlastníci bytov môžu dať na súd návrh na vydanie opatrenia v podobe vysťahovania neprispôsobivého občana. Možnosť tu je, treba to len dotiahnuť do úspešného konca a získať aspoň jeden takýto rozsudok, ktorý vytvorí precedens. Potom to už pôjde veľmi rýchlo a myslím, že sa toho chytia aj iné spoločenstvá vlastníkov, ktoré majú obdobný problém.

Čo podľa vás chýba v infraštruktúre Vrakune a kde konkrétne by sa čo malo vybudovať?

- Sústredíme sa na dobudovanie kanalizácie, na čom sa už pracuje a verím, že do roku 2010 sa nám podarí kompletne odkanalizovať celú Vrakuňu, čím by sme sa dostali do súladu s európskymi normami a legislatívou. Bude sa pracovať aj na novo vybudovaných komunikáciách, väčšinou je to riešené tak, že stavebník je povinný popri stavbe vybudovať aj kanalizáciu a všetky ostatné inžinierske siete, takže mestská časť si ich iba prevezme a postúpi do správy či už Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, alebo iného príslušného správcu. Snažíme sa už pri vydávaní stavebných povolení prihliadať na to, aby sa príslušná infraštruktúra vybudovala všade tam, kde je to potrebné. 

Avizovali ste zámer vybudovať vo Vrakuni nové centrum - máte už konkrétnejšie predstavy?

- Konkrétnejšie predstavy budeme mať, až keď bude vykonaná pasportizácia pozemkov na území celej Vrakune, aby sme vedeli, komu ktoré pozemky patria a či nie sú na nich nejaké ťarchy. Potom budeme môcť uvažovať nad tým, či zriadime nové centrum Vrakune niekde „na zelenej lúke“, čo by bolo dosť nákladné, alebo prestaviame niektorú časť Vrakune tak, aby spĺňala požiadavky downtownu mestskej časti a mohla byť považovaná za jej centrum.  Mojou predstavou je, že by mohlo ísť o nejaké príjemné námestie s polyfunkčnými objektmi ponúkajúcimi služby potrebnými pre občanov. Mohlo by tam byť napríklad  menšie nákupné centrum, prevádzky služieb, kultúrne stredisko, nová radnica a podobne. Všetko bude závisieť od nového územného plánu, ktorý má v najbližšej dobe schváliť mestské zastupiteľstvo. Po jeho schválení budeme vedieť, kde by sme mohli uvažovať o niečom podobnom.

Ďalším vašim deklarovaným cieľom je dobudovať a zveľadiť oddychovo-rekreačnú zónu vo Vrakunskom lesíku - čo by tam malo pribudnúť?

- Pokiaľ ide o Vrakunský lesík, sú tam lužné lesy a je to chránená oblasť. Problémom je pasportizácia pozemkov, veľká časť lesíka je v súkromných rukách. Ak som dobre informovaný, aj v novom územnom pláne je toto územie definované ako oddychová zóna. Lesík by sme chceli priblížiť občanom, dobudovať služby a atrakcie, pričom od začiatku budeme myslieť aj na to, aby sme to, čo v ňom vybudujeme vedeli ochrániť proti vandalstvu a ničeniu. Uvažuje sa o viacerých alternatívach, až po pasportizácii pozemkov budeme môcť povedať, pre ktorú z nich sa rozhodneme. Jednou z možností je, že by tam mohlo byť vybudované aj detské ihrisko s atrakciami, aj keď nie v takom rozsahu ako na Partizánskej lúke či pri Auparku, prípadne stánky s občerstvením.

Ako chcete zlepšiť situáciu s parkovaním, ktorá je nepriaznivá aj vo Vrakuni?

- Problematike parkovania na území mestskej časti sa určite budeme venovať. Občania sú hákliví na to, keď sa ukrajuje z existujúcej zelene, preto touto cestou sa budeme uberať len vo veľmi výnimočných prípadoch . Budovať finančne náročné parkovacie domy, ktoré potom ostanú prázdne, by bolo zbytočným vyhadzovaním peňazí, ktoré by sa dali použiť na niečo úplne iné. Budeme diskutovať s občanmi o tom, aby sme vedeli, aké sú ich predstavy a podľa toho budeme hľadať najvhodnejšie riešenia. Dbáme o to, aby každá nová stavba mala doriešené aj parkovanie. Osobitne budeme klásť dôraz na to, aby sa odľahčila situácia najmä v blízkosti pešej zóny, v oblasti ulíc Bučinová, Rajecká, Jedľová a Poľnohospodárska.

Ako chcete riešiť problém vyhradených parkovacích miest, ktoré sú niekedy aj väčšinu dňa nevyužívané a nemôžu sa využívať, aj keď sú práve prázdne?

- Spôsob využitia vyhradených parkovacích miest sa dá upraviť tak, že by boli využívané len v určitom obmedzenom čase, napríklad v pracovnej dobe, a inak by boli voľne k dispozícii. V našej mestskej časti platí, že podiel vyhradených parkovacích miest na ich celkovom počte by nemal prekročiť 30 percent z ich celkového počtu. Nie každý si môže dovoliť parkovacie miesto priamo pred domom, kde býva, preto sa snažíme regulovať parkovanie týmto spôsobom.

Aké sú podľa vášho názoru možnosti stavebného rozšírenia Vrakune?

- Rozširovanie Vrakune sa uskutočňuje skôr formou individuálnej bytovej výstavby ktorú orientujeme do lokalít „ Novej Vrakuňe“ a po schválení nového územného plánu to bude lokalita Horné Diely. Vzhľadom na polohu Vrakune pri letisku a jeho vzletovej a pristávacej dráhe, prítomnosť Ústrednej čistiarne odpadových vôd a ochranné pásmo lužných lesov sú možnosti ďalšej výstavby limitované. Vhodných miest na ďalšiu výstavbu je vo Vrakuni už dosť málo, medzi obyvateľmi prevažuje pocit, že už je dosť zahustená, snažia sa uchovať existujúcu zeleň a sú v zásade proti tomu, aby sa tu ďalej stavalo s čím si v mnohých prípadoch dovolím súhlasiť.

Zhováral sa Juraj Handzo

FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?