Proti čiernym stavbám chcú bojovať územným plánom

1.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Staromestská samospráva chce bojovať pri čiernym stavbám. Podľa starostu Andreja Petreka to ale predpokladá prijatie územného plánu, ktorý by stanovil kritériá a podmienky pre investorov.

Staré Mesto v súčasnosti podľa neho nemá čiernu stavbu takého typu, akou bola vila pod Slavínom. V minulosti bola väčšina čiernych stavieb dodatočne legalizovaná a doteraz sa nestalo, aby stavebník takúto stavbu odstránil. Nezriedkavé boli aj prípady, keď si majitelia pridali niekoľko poschodí navyše a zmenili tak pôvodný plán. Prijatie kvalitného územného plánu by podobným praktikám zamedzilo, pretože by stanovil maximálnu podlažnosť stavby a dodatočná legalizácia by nebola možná, konštatoval A. Petrek. 

Samospráva chce na likvidáciu čiernych stavieb vyčleniť v rozpočte peniaze a územné plány prerokovávať verejne. Starosta dodal, že Staré Mesto ich chce spresňovať raz za štyri roky a tvrdo sa brániť dodatočnému legalizovaniu nepovolených stavieb.

V minulosti sme upozorňovali na viaceré čierne stavby. Jedným z väčších prípadov bola kauza vily na Pažického ulici, výstavba na Fazuľovej ulici (na fotografii) Dostatočne známym sa stal aj prípad nadstavby na Hviezdoslavovom námestí, či čierna stavba na terase obytného domu na Pražskej ulici, na terase domu na Gorkého ulici, ale aj ďalšie prípady.

K zlepšeniu situácie s čiernymi stavbami by malo prispieť prijatie nového územného plánu mesta Bratislavy, ktorý sa v minulom volebnom období nepodarilo poslancom mestského zastupiteľstva schváliť. Rozhodnúť o ňom by mal nový mestský parlament. Je ale otázkou, kedy sa tak stane.

(rob)

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?