Predaj budovy s kinom Mladosť primátor stiahol

1.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Návrh na predaj budovy na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, v ktorom sídli kino Mladosť, bratislavský primátor Andrej Ďurkovský stiahol zo štvrtkového rokovania mestského zastupiteľstva.

Urobil tak po diskusii, v ktorej viacero poslancov povedalo, že s predajom nesúhlasí alebo iba v prípade, že mesto kupujúcemu stanoví presné podmienky, za akých prevádzku kina zachová. Ďurkovský stiahol aj nasledujúci bod, ktorý súvisí s predajom kina Hviezda. "Materiály sa na zastupiteľstvo mesta vrátia po ich právnom dopracovaní tak, aby boli poslanci spokojní so znením uznesenia a mali istotu, že kino sa zachová," dodal Ďurkovský.

Mesto chce budovu, v ktorej sídli kino Mladosť, predať za 43,1 milióna korún spoločnosti Tera Trade, ktorá vlastní aj susediacu budovu. Ak poslanci predaj Mladosti schvália, Ministerstvo kultúry SR si bude môcť uplatniť predkupné právo, keďže budova je kultúrnou pamiatkou.

Kino Mladosť je najstaršie kino v hornom Uhorsku, vzniklo v roku 1905 ako Elektrobioscop a sídlilo na mieste dnešného hotela Carlton. V roku 1913 sa presťahovalo do súčasných priestorov. V centre sa okrem neho nachádza už len kino Hviezda, Tatra a Charlie´s. Kino Mladosť je medzi Bratislavčanmi známe rodinným prostredím a ponukou filmov aj pre náročnejšieho diváka.

Kino v posledných rokoch prešlo rekonštrukciou. Má klimatizáciu, zvuk Dolby stereo, pohodlné sedadlá so zabudovaným tlmočníckym zariadením a najmodernejší akustický obklad, čím je vlastná akustika kinosály na najvyššej úrovni. Ako jediné kino na Slovensku má štatút Európskeho kina od Rady Európy a jeho fondu Eurimages/Europa cinemas.

Mesto Bratislava sa pritom snaží získať ocenenie Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013. Združenia a iniciatívy sú toho názoru, že mestá, ktoré sa o toto ocenenie uchádzajú, nepredávajú také pamiatky, akou je u nás kino Mladosť.

(sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie