Mestskí poslanci o rozpočte a predaji kina Mladosť

31.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestskí poslanci budú vo štvrtok rokovať o návrhu rozpočtu Bratislavy na tento rok s výhľadom do roku 2009 a predaji budovy na Hviezdoslavovom námestí, v ktorej sídli kino Mladosť.

Rozpočet Bratislavy na rok 2007 by nemal presiahnuť šesť miliárd korún, čo je približne o 200 miliónov korún menej, ako v minulom roku. Podľa návrhu rozpočtu, ktorý bratislavský magistrát zverejnil na internetovej stránke mesta, by mala Bratislava v tomto roku hospodáriť s takmer 5,996 miliardovým vyrovnaným rozpočtom. Takmer 77 percent príjmovej časti rozpočtu by mali tvoriť vlastné zdroje mesta, vyše 13 percent poskytnuté granty a transfery a desať percent príjmy z predaja majetkových účastí a prevodov z mimorozpočtových fondov. Takmer 66 percent príjmov mesta majú tvoriť výnosy z daní, významným zdrojom príjmov sú aj transfery na prenesený výkon štátnej správy.

Najväčšia časť bežných výdavkov, takmer dve miliardy korún, pôjde na mestskú hromadnú dopravu, verejné osvetlenie a údržbu a opravu komunikácií. Na nové kompetencie mesta v neštátnych základných umeleckých školách a školských zariadeniach by malo mesto dať takmer 69 miliónov korún.

Návrh rozpočtu na tento rok počíta s valorizáciou platových taríf do sedem percent, zvýšením počtu mestských policajtov o vyše sto zamestnancov, so sprevádzkovaním Alzheimerovho centra v Domove jesene života na Hanulovej ulici a s rozšírením Domova seniorov Archa na Rozvodnej ulici. Mesto tento rok podľa zákona po prvýkrát pripravuje rozpočet s výhľadom na tri roky. Bratislava je od začiatku roka v rozpočtovom provizóriu, do prijatia rozpočtu nesmú výdavky mesta mesačne presiahnuť dvanástinu minuloročného rozpočtu.

Poslanci sa budú zaoberať aj predajom budovy, v ktorej sídli kino Mladosť. Bratislavské mimovládne organizácie poslancov vyzývajú, aby svoje hlasovanie zvážili. Podľa materiálu, ktorý pre poslancov pripravil magistrát, mesto by malo budovu kina predať za 43 miliónov korún spoločnosti Tera Trade. Tá vlastní aj budovu susediacu s kinom.

(sita)

Páčil sa vám článok?