Samospráva chce počúvať názory občanov

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva Starého Mesta chce zvolávať verejné zhromaždenia občanov k niektorým plánovaným stavbám na území mestskej časti.

Ide o výstavbu na Predstaničnom a stavbu sektbaru na Hviezdoslavovom námestí. Starosta Starého Mesta Andrej Petreka v prípade sektbaru nevidí veľký problém, no vedenie mesta si napriek tomu chce vypočuť názory Staromešťanov. Potom sa uvidí, či sa bude plán výstavby meniť, upravovať, alebo rušiť. Podobné verejné vypočutie občanov a stretnutie s investorom má byť aj k výstavbe na Predstaničnom námestí.

Výstavbu novej rezidencie pre prezidenta republiky Staré Mesto podporí, pretože sídlo hlavy štátu chápe ako verejný záujem. V prípade iných záujemcov by však s výstavbou pod Slavínom nesúhlasilo. Stavba si vyžiada zmenu územného plánu zóny A6 - Slavín, pretože súčasná plocha, na ktorej má rezidencia stáť, je charakterizovaná ako verejná zeleň.

Staré Mesto ráta aj so zmenami v nariadeniach a ustanoveniach o pešej zóne. Poverený člen miestnej rady Peter Smrek informoval, že pešia zóna mestskej časti by sa mala rozšíriť o Župné námestie, ktoré nedávno magistrát zrekonštruoval. Na marcovom miestnom zastupiteľstve súčasne navrhnú aj to, aby od apríla do októbra nesmeli kaviarnici a majitelia reštaurácii rozkladať svoje prenosné reklamné pútače priamo na ulici. Má sa tým uvoľniť priestor pre chodcov, ktorí sa v mnohých prípadoch doslova predierajú medzi pútačmi, stolmi a stoličkami vonkajšieho sedenia. P. Smrek uviedol, že rôzne kultúrne a spoločenské podujatia na pešej zóne, najmä na Hviezdoslavovom námestí, by už nemali mať taký charakter, ktorý si vyžiada nasadenie ťažkých mechanizmov. V spolupráci s mestom chcú organizovať akcie, pri ktorých sa nebude poškodzovať dlažba, zeleň, ale ani životné prostredie v centre mesta.

Starosta Andrej Petrek oznámil, že pripravuje zmenu organizačnej štruktúry miestneho úradu, v rámci ktorého sa zníži počet zamestnancov úradu.

Úrad zatiaľ opustil bývalý starosta Peter Čiernik a ďalší štyria zamestnanci, ktorí skončili pracovný pomer k 31. januáru. Samospráva im vyplatila odstupné vo výške asi jedného milióna korún. Reorganizácia má prísť na program miestneho zastupiteľstva 27. marca, keď bude predložený aj rozpočet Starého Mesta na rok 2007.

(rob)

Páčil sa vám článok?