Rozdelili kompetencie medzi mesto a mestské časti

28.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo schválilo rozdelenie kompetencií medzi mesto a mestské časti Bratislavy v oblasti školstva, zdravotníctva a sociálnych vecí.

V oblasti školstva bude mesto rozhodovať o zriaďovaní, rušení a financovaní základných škôl a centier voľného času, v pôsobnosti bude mať aj základné umelecké školy. Takisto bude rozhodovať aj o veľkosti územných obvodov jednotlivých škôl. Mestské časti zas budú rozhodovať o rozpočte, personálnom obsadení, správe a zabezpečení hlavného poslania základných škôl.

Mesto sa stane zriaďovateľom zdravotníckych zariadení, ktorých význam presahuje hranice mestských častí. Mestské časti budú môcť samostatne zakladať zariadenia ambulantnej starostlivosti.

Poslanci rozhodli, že všetky právomoci v oblasti stavebníctva bude mať mesto. a to tak v územnom, ako aj v stavebnom konaní. Z ostatných kompetencií bude mesto zriaďovať domovy sociálnych služieb, domovy či penzióny pre dôchodcov a domovy chráneného bývania. V jeho pôsobnosti bude aj schvaľovanie kanalizačného poriadku a údržba miestnych komunikácií I. a II. triedy.

Mestské časti môžu podľa novo získaných kompetencií zakladať kluby, práčovne a jedálne pre dôchodcov a strediská osobitnej hygieny. Budú mať kompetencie pri ochrane prírody a krajiny a budú môcť vydávať povolenia na výrub stromov. Naďalej budú vykonávať údržbu miestnych komunikácií III. a IV. triedy.

Proti presunu všetkých kompetencií v oblasti stavebného a územného konania na magistrát vystúpil starosta Petržalky Vladimír Bajan. Podľa neho je tento krok v rozpore s filozofiou presúvania nových kompetencií samospráv bližšie k občanom. Výkon právomocí stavebného poriadku magistrátom, ktoré vykonávali okresné úrady lokalizované väčšinou v blízkosti bydliska obyvateľov mestských častí, spôsobí, že obyvatelia budú musieť za vybavovaním cestovať ďalej. Lokálne problémy sa tak budú riešiť ďaleko od miesta ich vzniku.

Podľa Bajana je výsledok hlasovania poslancov zastupiteľstva v rozpore s dohodami, ktoré o delení kompetencií uzavrel primátor Jozef Moravčík so starostami mestských častí. Kompetencie územného konania mali podľa nich prejsť na mesto a na mestské časti zase kompetencie stavebného konania. Za nesystémové považuje V. Bajan aj ponechanie zriaďovateľskej funkcie základných škôl mestu. Mestské časti ako ich správcov to stavia len do úlohy školníkov.

Kompetencie v oblasti školstva budú na obce presunuté k 1. júlu 2002 a stavebné kompetencie k 1. januáru 2003.

(brn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie