Neuveriteľné. Osadenie tohto prístreška na zastávke MHD zabralo štyri roky práce

3.3.2024
0

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Páčil sa vám článok?

Niekedy ani netušíme, koľko vydanej energie a času môže byť za úplnou drobnosťou. Príkladom je aj autobusová zastávka Zajačie vo Vlčom hrdle v bratislavskom Ružinove, kde sa samospráve po štyroch rokoch podarilo vybaviť osadenie prístreška.

"Táto autobusová zastávka vôbec nepatrí medzi najväčšie, ani najfrekventovanejšie. Stojí tu jediný autobus, ktorý vás jedným smerom odvezie len ku mestskej spaľovni a opačným len jednu zastávku ku vchodu do Slovnaftu, kde musíte prestúpiť na iné spoje," priblížil na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren. 

Je to však jediná zastávka pri tzv. Pohotovostnom sídlisku, na ktorom žijú stovky ľudí, ktorí roky žiadali o osadenie prístreška, aby nemuseli pri čakaní na autobus moknúť.

"Samozrejme, ako vždy sme urobili všetko tak, ako sa má: obrátili sme sa na mesto a na dopravný podnik so žiadosťou o pártisícový prístrešok, aspoň najmenší možný, aký by v civilizovanom svete mal byť nevyhnutným minimom. A roztočili sa tri roky zdôvodňovania, prečo sa to nedá. Aby ste rozumeli, to nie je kritika mesta ani dopravného podniku, všetky tie argumenty sú pravdivé a skutočné. Nepatrí nám pozemok pod zastávkou, nemôžeme stavať na cudzom, nemôžeme investovať verejné peniaze na cudzom majetku, nesplní to normy, nakoniec nás za to ešte zavrú, vlastne by tam podľa noriem tá zastávka asi ani nemala byť," vysvetľuje prekážky, ktoré mal na svojej strane magistrát, starosta Ružinova. 

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

​Zastávka Zajačie vo Vlčom hrdle.

A tak ružinovský miestny úrad pristúpil ku kreatívnemu riešeniu. So Slovnaftom sa už predtým dohodli na odstúpení pozemkov, ciest a chodníkov na sídlisku v prospech mestskej časti (aby napríklad obyvateľom mohla mestská časť kosiť a opravovať výtlky). Teraz požiadali Slovnaft aj o súhlas s osadením prístrešku na tomto pozemku rafinérie a tá súhlasila.

"A keďže do zastávok ako mestská časť investovať nemôžeme, lebo to nie je naša kompetencia, tak sme našli sponzora. Prístrešok zasponzorovala spoločnosť CTP, ktorá sa neďaleko chystá investovať. A tak, po rokoch vybavovania, sa aj “taková blbost” ako je jeden prístrešok na zastávku MHD, podarila," dodal Chren. 

"Niekedy si aj úplná drobnosť vyžaduje stovky investovaných hodín práce, rozmýšľania a stretávania sa. Ale zase, niekedy sa potom podarí aj to, čo sa predtým 30 rokov zdalo nemožné," zakončil starosta. 

(ms)

Páčil sa vám článok?