Na jednej ulici dve cyklotrasy? Jednu navrhuje mestská časť na chodníku, druhú magistrát na ceste

20.1.2024
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

Pokiaľ ide o cyklotrasy, bratislavská Petržalka príliš nenapreduje. V tomto kontexte vyznie paradoxne informácia, že keď samospráva konečne pripravovala podklady pre jednu z mála, úradníci zistili, že je duplicitná s pripravovanou cyklotrasou magistrátu. Akoby spolu úrady nekomunikovali.

„Zistili sme, že my riešime cyklotrasu na chodníku a hneď vedľa rieši magistrát cyklotrasu na ceste na tom istom úseku,“ skonštatoval petržalský starosta Ján Hrčka na jednom z posledných minuloročných zastupiteľstiev. O ktorú šlo? „Magistrát má navrhnutú svoju cyklotrasu na Šintavskej ulici, kadiaľ bola navrhovaná Cyklotrasa 26 (spojka po Šintavskej ul. a Topoľčianskej ul., pozn.red.),“ reagovala na našu otázku hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Starosta uviedol, že požiadali mesto o podklady k cyklotrasám v Petržalke, aby sa nestávalo, že „my a magistrát budeme robiť to isté“. Petržalská poslankyňa a viceprimátorka Tatiana Kratochvílová, naopak, oponovala, že komunikácia funguje, a toto sa nestáva.

Prichádza posun?

V súvislosti s masívnymi opravami chodníkov plánovanými na tento rok, to vyzerá nádejnejšie aj pre cyklotrasy. Samospráva si dala za cieľ vytipovať a naplánovať úseky, tak, aby vznikol jeden funkčný celok. „Preferencia je, aby boli cyklotrasy na opravených širokých chodníkoch. Oddelené cyklotrasy by boli realizované len v prípade financovania z externých zdrojov,“ píše sa v investičnom pláne.

„Rozpracovaná je momentálne cyklotrasa 17A (Bosákova ul. – Zadunajská cesta,pozn. red.) - spojka, ktorá sa bude napájať na nedávno dokončenú cyklotrasu 13 (Rusovská cesta – Černyševského - Lávka Einsteinova, pozn.red.) Cyklotrasa 17A spojka je momentálne vo fáze podávania žiadosti o územné rozhodnutie,“ informovala nás Mária Halašková.

Starosta pripustil, že cyklotrasa 13, nie je najšťastnejšie riešená a v tejto oblasti má Petržalka rezervy. Dôkazom je aj budovanie cyklotrasy č.19 v úseku Jiráskova – ŽST Petržalka. Tá mala byť zrealizovaná ešte v roku 2022. Tam najskôr vlastníci domu na Fedinovej nesúhlasili, aby šla cyklotrasa cez podchod, ten sa mal obísť, ale napokon bolo konanie o stavebné povolenie prerušené. „Stavebné konanie k cyklotrase 19 je prerušené z dôvodu, že bol zrealizovaný nový asfalt na Ševčenkovej ulici a zrealizovanie cyklotrasy by si vyžadovalo stavebné úpravy, ktoré by ho znehodnotili (osadenie vodiacej dlažby pre nevidiacich),“ vysvetlila Mária Halašková. Mestská časť teda aktuálne pripravuje projekty pre niektoré iné cyklotrasy, aby sa mohla zapojiť do prípadných výziev. Plán rozvoja cyklodopravy s konkrétnymi projektmi by mal úrad predložiť na februárové miestne zastupiteľstvo.

(in)

Páčil sa vám článok?