Sľub skladali noví poslanci rôzným spôsobom

4.1.2007
Páčil sa vám článok?

Po ustanovujúcich zasadnutiach obecných zastupiteľstiev možno konštatovať, že ani v jednej zo sedemnástich bratislavských mestských častí nemali rovnaký priebeh, najmä čo sa týka skladania sľubu starostu a poslancov.

Starostovia si väčšinou predpísaný sľub prečítali sami a potvrdili podpisom. No čítanie sľubu poslancov už bolo rôzne. Niekde ho prečítal nový starosta, niekde predseda či zapisovateľ volebnej komisie, inde vybrali doyena - najstaršieho zo zvolených poslancov. Niekde poslanci sľub potvrdili podpisom a vyslovením "sľubujem", inde verbálny záväzok vypustili.

Rovnako to bolo aj s preberaním osvedčení o zvolení za poslanca. V niektorých mestských častiach prichádzali poslanci s osvedčením už vo vrecku, v iných ho preberali z rúk predsedu miestnej volebnej komisie až priamo na prvom zasadnutí zastupiteľstva.

Zákon č. 369 Z.z. z roku 1990 ani novelizovaný č. 481 Z.z. z roku 1992 túto problematiku explicitne nerieši. Paragrafovaným znením je daná povinnosť zložiť sľub na prvom zasadnutí zastupiteľstva, ďalej text sľubu a údaj, že ak poslanec alebo starosta sľub nezloží, alebo zloží s výhradou, mandát mu zaniká.

Kto má prečítať text sľubu a či je potrebné aj vysloviť "sľubujem", zákon neurčuje. Na problém majú rozdielny názor aj právnici. Kým poslankyňa NR SR Katarína Tóthová tvrdí, že vyslovenie sľubu je záväzné, právnici z civilnosprávneho úseku Ministerstva vnútra SR ponechávajú možnosť voľného výkladu zákona priamo na ustanovujúcom zasadnutí zastupiteľstva.

Páčil sa vám článok?