Petržalka odštartovala jesennú výsadbu drevín. Do konca roka ich pribudne presne 129 v 12 lokalitách

21.11.2023
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Petržalke začali už s jesennou výsadbou stromčekov. Najpočetnejšiu skupinu budú tvoriť javory, lipy, ambrovníky, jarabiny, jasene, smreky ako aj okrasné dreviny a kry – višne, čerešne, vavrínovec či ginko.

Kedysi bola Petržalka známa najmä tým, že sa tu ročne dopestovalo obroivské množsvo marhúľ. Marhuľové sady síce na najväčšom sídlisku, ktoré tento rok slávi už 50 rokov od položenia základného kameňa, neexistujú, prívlastok zelené mu však naďalej patrí. Petržalka totiž už dávno nie je betónová džungľa, ako sa jej kedysi hovorilo.

Ako nás informovala hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková, v polovici novembra rozbehli výsadbu nových 129 listnatých aj ihličnatých stromov i krov v 12 vytypovaných lokalitách.

„Dreviny sme vybrali s prihliadnutím na ich druh, priestorové vlastnosti územia, vlastnícke vzťahy, vedenia inžinierskych sietí a ich ochranné pásma,“ vysvetľuje vedúci referátu zelene Adrián Ševeček.

Aj v areáloch škôl

V Petržalke pribudne najviac odrôd javora - celkovo 42 kusov, okrasných čerešní (23) a ulice tiež skrášli okrasný ker vavrínovec (21). K menej početným druhom patria lipy, ambrovníky, jarabiny, jasene, smreky ako aj okrasné višne a ginko.
K najnovším prírastkom sa zaradilo 10 javorov mliečnych vysadených na zelenej lúke pri Technopole na Rovniankovej ulici 24.

Zdroj: MÚ Petržalka

Výsadba na Rovniankovej

V priebehu novembra a decembra sa o mladú zeleň rozrastú aj lokality Prokofievova 2, Ševčenkova 35, Smolenická 1, Belinského 2, Jiráskova 2 a 10, Tematínska 10 a 16, Macharova 1 a 3, Gercenova 2, Wolkrova 1, Pifflova 11.
Výsadba bude zrealizovaná i v areáloch základných škôl Dudova a Lachova, kde pribudne rovných 30 stromov.

„Po výsadbe budeme dbať o primerané zavlažovanie nových drevín v závislosti od klimatických podmienok,” hovorí Ševeček.

(ms)

Páčil sa vám článok?