Nový starosta Starého Mesta sa ujal funkcie

20.12.2006
Páčil sa vám článok?

Nový starosta mestskej časti Staré Mesto Andrej Petrek (SDKÚ-DS) v utorok zložil starostovský sľub, pracovať v prospech občanov sľúbili na ustanovujúcom zasadnutí staromestského miestneho zastupiteľstva aj noví poslanci.

“Verím, že nasledujúce štvorročné obdobie naplníme zmysluplnou prácou a pri odpočte si nebudeme musieť povedať, že sme tento čas premrhali," uviedol v príhovore Petrek a dodal, že staromestskej samospráve sa síce nepodarí za volebné obdobie postaviť metro, most, ani zriadiť nový park, môže sa však snažiť, aby boli Staromešťania spokojní.

Zástupcom nového starostu pre oblasť financií a majetku mestskej časti sa stal poslanec Peter Tatár (OKS). Ďalším členom vedenia samosprávy pre oblasť sociálnej starostlivosti a školstva, tzv. uvoľneným poslancom bude Peter Smrek (DÚS). Hlasovaním o tom rozhodli poslanci. Zastupiteľstvo tiež rozhodlo o zriadení 11 komisií a ich zložení.

Poslanci stanovili aj plat novému starostovi, Petrek bude mesačne dostávať 83 250 korún. Zo zákona staromestskému starostovi prináleží minimálna mzda 55 500 korún, poslanci ju zvýšili o polovicu. Doterajší starosta Peter Čiernik (KDH) mal plat 91 600 korún. Novým prednostom miestneho úradu bude od 1. 1. 2007 novozvolený poslanec Oliver Paradeiser (SDKÚ-DS). Ten sa dovtedy bude musieť vzdať poslaneckého mandátu. Na jeho miesto nastúpi prvý náhradník v 9. volebnom obvode.

Celkom 51 dní nevyčerpanej dovolenky za tento a minulý rok bývalému starostovi bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Petrovi Čiernikovi miestny úrad nepreplatí. Hlasovaním o tom dnes rozhodli staromestskí miestni poslanci. Čiernik na ustanovujúce zastupiteľstvo predložil návrh, ktorým si nárokoval preplatenie 30 dní dovolenky za tento rok a 21 dní prenesenej dovolenky z minulého roka.

Viacerí poslanci však v diskusii prejavili nevôľu zaplatiť bývalému starostovi nevyčerpané dni dovolenky, podľa nich na to nemá nárok. Poslankyňu Vieru Satinskú prekvapilo, či na Čiernika pri prenose nevyčerpanej dovolenky neplatí Zákonník práce. "Zamestnanec si podľa zákona môže preniesť dovolenku až po dohode so zamestnávateľom, nechal si to starosta Čiernik schváliť zastupiteľstvom?" spýtala sa Satinská. Poslanci o návrhu hlasovali oddelene, preplatenie prenesenej ani nevyčerpanej dovolenky za tento rok neschválili.

Páčil sa vám článok?