Zlá správa! Od júla v MHD zvýšia ceny cestovných lístkov o 20 percent, vyššie budú i pokuty

24.5.2023
0

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), kde pôsobia dopravcovia Dopravný podnik Bratislava (DPB), Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od 1. júla zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov o 20 percent. V stredu to oznámili zástupcovia hlavného mesta i Bratislavskej integrovanej dopravy, koordinátora IDS BK.

"Vzhľadom na výpadky v príjmoch mesta pre prijaté zákony a infláciu je to nevyhnutný krok na zachovanie súčasného rozsahu a najmä kvality dopravných služieb v hlavnom meste," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zvýšenie cien sa podľa neho nebude týkať predplatných cestovných lístkov pre deti od šesť do 18 rokov.

O tom, že v Bratislave sa chystá zdražovanie cestovného, sme vás už informovali. Dopravný podnik však naše informácie nepotvrdil, no ani nevyvrátil a k otázke sa nechcel vyjadriť.

Dvadsať percent, o ktoré sa zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov, podľa Valla predstavuje kumulovanú mieru inflácie od roku 2021, teda odkedy sa naposledy cena cestovného lístka upravovala. "V praxi to bude znamenať napríklad zvýšenie ceny polhodinového základného cestovného lístka zo súčasných 0,90 eura na 1,10 eura. Cena ročného predplatného cestovného lístka sa zvýši z doterajších 199 eur na 239 eur," priblížil bratislavský primátor. Mesačná električenka zdražie z 30 na 36 eur.

Zdroj: Magistrát

Pri tzv. päťzónovom základnom cestovnom lístku z Miloslavova je napríklad rozdiel v cene 0,40 eura. Cestujúcim odporúčajú používať elektronické formy cestovných lístkov. Dopravcovia zapojení do IDS BK tvrdia, že dali "prednosť" zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave. Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel.

Zdroj: Magistrát

​"Za súčasnej situácie nebudeme vedieť garantovať cestujúcim zachovanie kvality, ak sa nič nezmení. Rovnako tak ďalší rozvoj bratislavskej MHD v budúcnosti. Preto pristupujeme k dohode objednávateľov dopravy v Bratislavskom kraji," poznamenal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský (na foto vpravo). 

Súčasne sú s platnosťou od 1.7.2023 upravené sadzby pokút za jazdu načierno nasledovne: 

Základná sadzba bude 110,00 € plus výška cestovného: 1,10 €, t.j. celkom: 111,10.- €

Znížená sadzba sankčných úhrad bude v prípade platby na mieste a do 10 pracovných dní: 
80,00 € plus výška cestovného: 1,10 €, t.j. celkom: 81,10 €. 

Zdroj: Magistrát

Zdroj: Magistrát

​"V dôsledku inflácie (skokový nárast cien energií či náhradných dielov), legislatívnych zmien presadených vládou počas minulého roka, ktoré obrali hlavné mesto o desiatky miliónov eur ročne, aj v dôsledku nutnej valorizácie miezd v prípade DPB, sú rozpočtové možnosti Bratislavy radikálne obmedzené.  Objednávatelia verejnej dopravy tak stáli pred dvoma možnosťami - buď obmedziť a zhoršiť dostupnosť a kvalitu MHD alebo navýšiť ceny lístkov, aspoň na čiastočné vykrytie vyšších nákladov a výpadkov v rozpočte. Prvá možnosť by obnášala rušenie niektorých liniek či obmedzovanie intervalov alebo údržby. Objednávatelia a BID sa dohodli na druhej možnosti, ktorá nezhorší kvalitu ani spoľahlivosť verejnej dopravy - jednej zo základných služieb, ktorú každý deň využívajú desiatky tisíc cestujúcich. Upravené ceny začnú platiť od 1. júla 2023," tvrdí hovorkyňa mesta Dagmar Schmucková.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?