Veľké zdražovanie: Bratislava avizuje zvýšenie cien viacerých poplatkov

23.3.2023
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava zdvihne ceny viacerých poplatkov. Daň z ubytovania narastie o 64 percent. V priemere o 25 percent stúpnu úhrady v zariadeniach pre seniorov, školné v základných umeleckých školách, poplatky mestského pohrebníctva Marianum, vstupné do športovísk i mestských kultúrnych inštitúcií. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo. Zdôvodnil to dosahmi prijatej legislatívy i inflácie na rozpočet mesta.

Bratislavská samospráva si od zvýšenia cien poplatkov a dane z ubytovania sľubuje, že do rozpočtu získa niekoľko miliónov eur na prevádzku dôležitých služieb a infraštruktúru. "Pre žiadnu samosprávu nie je príjemné zvyšovať poplatky. Rozhodnutia vlády, ktorými vybrali z rozpočtov samospráv obrovské zdroje, však inú možnosť obciam a mestám nenechávajú," vyhlásil Vallo.

Upozornil však, že Bratislavu môžu čoskoro čakať aj ďalšie rozhodnutia o cenách cestovného mestskou hromadnou dopravou, odvozu odpadov a do nasledujúcich rokov aj dani z nehnuteľnosti. Ako podotkol, závisieť to bude od napĺňania prognóz, vývoja situácie s infláciou a cenami energií a aj od prístupu vlády k hlavnému mestu.

Primátor zároveň informoval, že pre finančnú situáciu bude mesto Bratislava musieť šetriť. "Magistrát zruší desiatky pracovných pozícií, čím už v tomto roku ušetríme 1,5 milióna eur a v nasledujúcom roku ďalšie tri milióny eur," uviedol s tým, že znížili spotrebu energií v mestských budovách a prevádzkach, zastavili obnovu vozového parku magistrátu a znižujú aj plánované výdavky na rekonštrukciu mestských budov.

Šetrenie sa podľa Valla dotkne aj projektov a investícií. Menej peňazí dá tento rok mesto na opravu ciest i chodníkov. Rovnako aj na údržbu mostov. Pozastaví tiež výsadbu cibuľovín a kvitnúcich lúk. Zrevitalizuje aj menej verejných priestorov. "Musíme spomaliť realizáciu Živého námestia. Obnovu športovísk a budov umeleckých škôl sme museli zredukovať len na minimum projektov a 2,5 milióna eur musíme škrtnúť z rozvoja sociálnych služieb," skonštatoval primátor.

"Legislatívna smršť z minulého roka obrala Bratislavu o 55 miliónov eur a dosahy rozhodnutí vlády sa zákonite museli odraziť aj v navrhnutom mestskom rozpočte 2023," vyhlásil Vallo.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie