Nové možnosti pre obyvateľov: Staré Mesto otvára sedem školských dvorov pre verejnosť

21.3.2023
0

Zdroj: MÚ Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

Staré Mesto otvára školské dvory pre verejnosť a komunity. V srdci Bratislavy tak vznikne sedem nových športovísk. Ihriská staromestských základných škôl budú otvorené aj počas víkendov. Viac nám prezradila hovorkyňa mestskej časti Martina Karmanová.

„Našim cieľom je podporiť aktívny život v Starom Meste. Staré Mesto nemá dostatok verejných plôch, kde by bolo možné vytvoriť riadne športoviská. Školské dvory sú na tento účel však ideálne, je veľmi efektívne a prijateľné to využiť. Mali sme aj niekoľko stretnutí s riaditeľmi škôl, hľadali sme riešenia a nastavenie podmienok tak, aby boli všetky strany spokojné,” uviedol starosta Starého Mesta Matej Vagač, ktorý s víziou sprístupnenia školských dvorov išiel aj do politickej kampane o post starostu mestskej časti.

Niektoré školské dvory sú otvorené aj v súčasnosti, napríklad športový areál pri Základnej škole Dubová, iné sa na podnety rodičov a miestnych komunít sprístupňovali po dohode s vedením školy. „Počas týždňa sme nechávali školský dvor pre naše deti a ich rodičov otvorený. Sme radi, že je to teraz už oficiálne s riadnymi otváracími hodinami, areál bude zatvárať náš školník. Ihriská určite nájdu využitie aj počas víkendu,“ hovorí Richard Savčinský, riaditeľ Základnej školy Mudroňova.

Školské dvory bude môcť využívať verejnosť vo vopred dohodnutých otváracích hodinách. Časy sa môžu meniť aj podľa potrieb športujúcej verejnosti. Každé ihrisko má svojho vrátnika prípadne správcu, vedenie škôl tieto zodpovedné osoby vyberalo z radov dobrovoľníkov.

„Funkciu som prijal, aby som podporil aktivitu Starého Mesta, verím, že komunite rozšíri možnosti športovania na kvalitnejších ihriskách a podporí záujem o šport a čas strávený vonku,” vysvetľuje svoj zámer stať sa dobrovoľníkom Peter Vančo, ktorý bude manažovať otváranie školského dvora na Základnej škole s materskou školou M.R. Štefánika na Grösslingovej ulici.

Areál školy bude riadne označený a bude disponovať prevádzkovým poriadkom. Samospráva verí, že všetkým v Starom Meste záleží na tom, aby boli športoviská využívané s citom a udržiavali sa čisté a nepoškodené. „Dúfame, že zámer spájať blízkych aj vzdialenejších susedov prostredníctvom pohybu sa stane našim spoločným cieľom,“ dodáva starosta mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Matej Vagač.

Mestská časť v rámci dlhodobej spolupráce s Taipejskou reprezentačnou kanceláriou získala na projekt otvárania školských dvorov pre verejnosť financie vo výške 20-tisíc eur.

„Financie primárne využijeme na zlepšenie bezpečnosti na športoviskách, napríklad v podobe kamerových systémov, plánujeme zakúpiť aj nové športové vybavenie. Zároveň by sme radi na jednej zo škôl spustili pilotný projekt komunitného záhradníčenia,” uzatvára vicestarostka Starého Mesta Dana Klienert.

Základné školy, ktoré otvárajú svoje dvory pre verejnosť:
Základná škola s materskou školou, Dubová

Základná škola s materskou školou M. R. Štefánika, Grösslingová

Základná škola, Hlboká cesta

Základná škola, Mudroňova

Základná škola s materskou školou Milana Hodžu, Škarniclova

Základná škola s materskou školou Milana Hodžu, Podjavorinskej

Základná škola, Vazovova

Páčil sa vám článok?