Bratislavská župa štartuje v tomto roku viaceré nové projekty. Viete, ktoré to budú?

24.1.2023

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Hospodárenie župy narušila inflácia, ceny energií, ale predovšetkým tzv. „prorodinný“ balíček. Príjmy Bratislavského samosprávneho kraja drasticky klesli. Napriek tomu hľadal možnosti, ako vízie pretaviť do reality, napríklad s pomocou eurofondov či Plánu obnovy a odolnosti. Viac nám prezradila hovorkyňa župy Lucia Forman.

„Som rád, že nielenže tento rok pokračujeme v rozrobených projektoch, ale aj niekoľko nových štartujeme. Robíme naplno a mám radosť z toho, ako rozvíjame a meníme kraj,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Z Plánu obnovy a odolnosti začne BSK s komplexnou rekonštrukciou a zateplením šiestich školských areálov. Budovať začne aj ďalšie Centrá odborného vzdelávania a prípravy (COVP). Moderné priestory pre prax časom dostane hotelovka Mikovíniho. Študenti kaderníctva a vizážistiky na Račianskej 105 a Svätoplukovej 2 budú mať spoločné centrum venované službám a odborné učebne dostanú aj budúci elektrotechnici z Hálovej 16.

Na marcové Zastupiteľstvo BSK sa dostane ideový zámer zdravotníckeho kampusu na Boroch. Slúžiť bude župným stredným zdravotníckym školám, Slovenskej zdravotníckej univerzite, ako aj samotným lekárom z praxe.

Rovnako kraj pokračuje v deinštitucionalizácii. Klientom zariadenia sociálnych služieb Kaštieľ v Stupave na Záhorí pribudne päť menších objektov po 30 klientov, kde sa budú poskytovať zdravotnícke aj sociálne služby. Pre dospelých klientov s autizmom začne rásť nové zariadenie na Znievskej v Petržalke.

BSK pokračuje aj v stavbe obchvatu Malokarpatska s napojením na Grinavu a rozbieha veľký obchvat. Rovnako kraj bojuje za posledné prepojenie cez Moravu – most Dürnkrut/ Gajary. Rozbehnúť plánuje aj projekt Vinohradníckej cyklomagistrály a budovať začne aj cyklotrasu na trase Bratislava – Most pri Bratislave – Zálesie – Malinovo, ktorej súčasťou bude aj lávka cez Malý Dunaj. Tá prepojí Zálesie s Malinovom.

V neposlednom rade plánuje BSK postupne revitalizovať tri rozľahlé parky pri modranskom, stupavskom a malinovskom kaštieli. Ako s prvým sa začne v Modre.

(ts ,ms)

Páčil sa vám článok?