Nová električková trať v Petržalke bude spustená v roku 2025, myslí si šéf dopravnej komisie hlavného mesta

23.1.2023

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Predseda dopravnej komisie hlavného mesta a starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler predpokladá, že novú električkovú trať v bratislavskej Petržalke dokončia v budúcom roku, spustia ju však až v roku 2025. Povedal to s tým, že nový harmonogram stavebných prác by mal byť hotový do konca januára.

"Po ukončení prác bude potrebné dotiahnuť ešte kolaudáciu a ďalšie administratívne veci na spustenie do prevádzky," vysvetlil Uhler, prečo predpokladá spustenie prevádzky až o dva roky. Intenzitu stavebných prác hodnotiť nechce, je to podľa neho otázka na stavebných odborníkov.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo v uplynulých týždňoch potvrdil, že projekt sa nestihne dokončiť v pôvodne plánovanom termíne, teda do konca tohto roka. Stavbu by podľa neho mali ukončiť budúci rok a električka by mohla začať jazdiť v prvej polovici roka 2024.

Či sa električkovú trať podarí dokončiť budúci rok, bude podľa mestskej poslankyne a členky dopravnej komisie, ktorá je zároveň podpredsedníčkou Bratislavského samosprávneho kraja pre dopravu, Alžbety Ožvaldovej závisieť od objektívnych okolností a nepredvídateľných faktorov. Verí však, že sa to podarí.

Zdroj: TASR - Michal Svítok

Jozef Uhler.

Obdobne to vníma aj ďalšia členka komisie a mestská poslankyňa Katarína Augustinič. Pripomína, že s problémami sa mesto stretlo aj pri rekonštrukcii Starého mosta či pri výstavbe prvej časti električkovej trate v Petržalke, hoci v porovnaní so súčasnými boli podľa nej menšie. Situácia je, ako tvrdí, nepriaznivá i z hľadiska inflácie i rastu cien. "Mesto zvládlo urobiť dobrú robotu pre to, aby sa práce úplne nezastavili a električka mohla byť dokončená," povedala pre TASR.

Priebeh stavebných prác sleduje aj mestská časť Petržalka. Vzhľadom na absenciu informácií si však netrúfa objektívne zhodnotiť postup a priebeh prác, zdržanie či náklady, ani to, či sa stavba stihne dokončiť v avizovanom termíne. Pri konštatovaní o nesplnení druhého míľnika v plnom rozsahu je však podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej prirodzená istá miera neistoty.

Zdroj: ac

Výstavba električkovej trate v Petržalke.

"Ako samospráva, ktorej sa výstavba magistrátnej trate bytostne dotýka, však veríme, že zhotoviteľ postupuje podľa upraveného harmonogramu mesta s prihliadnutím na upravené ceny, poveternostné podmienky aj technologické postupy. A že predĺžená trať bude dokončená čo najskôr," uviedla pre TASR.

Výstavbu trate za vyše 70 miliónov eur bez DPH v úseku Bosákova - Janíkov dvor spustili koncom novembra 2021. Väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov a mesto deklaruje, že neprepadnú. Stavbu realizuje vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka (spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones). Práce boli v minulom roku na niekoľko mesiacov výrazne utlmené z dôvodu rokovania o dodatku pre zdražovanie stavebných materiálov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?