O predaji vodární mesto neuvažuje

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vstup strategického investora do Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) momentálne nie je aktuálny. Potvrdil nám to bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Snahou súčasných akcionárov je predovšetkým zabezpečiť, aby nedošlo k prudkému nárastu cien vodného a stočného.

Pripomeňme, že BVS vznikla z bývalého štátneho podniku Vodárne a kanalizácie Bratislava, bývalého odštepného závodu Západoslovenských vodární a kanalizácií Bratislava - vidiek (územie okresov Senec, Pezinok a Malacky), bývalého odštepného závodu Senica a výrobno-prevádzkového strediska diaľkových vodovodov Šamorín. Mesto Bratislava ako hlavný akcionár (vlastní 59 percent akcií) pripravuje zvolanie valného zhromaždenia, na ktorom sa ujme svojich akcionárskych práv.

Valné zhromaždenie sa uskutoční pravdepodobne koncom augusta a malo by na ňom dôjsť k zásadným personálnym zmenám v predstavenstve a v dozornej rade BVS. Po valnom zhromaždení budú prijaté kroky smerujúce k vybratiu subjektu, ktorý v BVS vykoná hĺbkový audit. Ten by mal priniesť presnú odpoveď na otázku, v akom stave sa spoločnosť nachádza a aké má byť jej fungovanie v budúcnosti.

Podľa primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského by mala BVS naďalej ostať komunálnou spoločnosťou pod kontrolou súčasných akcionárov a nemala by sa dostať do rúk súkromného sektora. Rovnaký názor podľa neho zastávajú aj minoritní akcionári. Primátor nepochybuje o tom, že samospráva dokáže efektívne spravovať majetok vodárenskej spoločnosti.

Podľa pôvodných predstáv mala BVS vlastniť infraštruktúru vodární a prevádzku mala zabezpečovať medzičasom založená Prevádzková vodárenská spoločnosť (PVS), ktorú by mohol odkúpiť strategický investor. Vstup strategického investora nateraz nie je aktuálny, PVS momentálne nevyvíja žiadnu činnosť, o jej budúcnosti sa však rozhodne až po vykonaní spomenutého hĺbkového auditu.

Za závažný problém označil A. Ďurkovský situáciu na vidieku, ktorý je z hľadiska technickej infraštruktúry aj z hľadiska zdrojov značne zanedbaný a bude si vyžadovať nemalé investície, predovšetkým na Záhorí. Vstup silného investora však nie je jedinou cestou na získanie potrebných finančných zdrojov, v prípade potreby do úvahy prichádza aj čerpanie úveru.

Podľa vyjadrenia A. Ďurkovského základnou úlohou je zabezpečiť, aby nedošlo k prudkému, skokovému nárastu cien vodného a stočného - pokiaľ by k zvyšovaniu malo dôjsť, malo by byť len postupné.

(juh)

Páčil sa vám článok?