V Karlovej Vsi vykonávajú zimný výrub stromov, riadi sa presnými pravidlami

18.12.2022
0

Zdroj: karlovaves.sk

Páčil sa vám článok?

Mimovegetačné obdobie zimných mesiacov využijú mestská časť Karlova Ves i hlavné mesto na výrub stromov zo zdravotných, bezpečnostných či iných dôvodov. Karloveská samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke-

"Výrub sa uskutoční najmä v areáloch materských a základných škôl na Karloveskej 61, Tilgnerovej, Fadruszovej, Suchohradskej, Pod Rovnicami a Ľ. Fullu. Výruby sú plánované aj v ďalších miestach mimo školských areálov, a to na Púpavovej, Hodálovej, Kuklovskej, v areáli Karloveskej lodenice, na Donnerovej, Pod Rovnicami, Jamnického, Majerníkovej či Karloveskej." uvádza mestská časť na webe.

Podľa zákona a vyhlášky o ochrane prírody a krajiny sa výruby drevín majú robiť od októbra do konca februára, teda v mimovegetačnom období, keď na stromoch nič nehniezdi.

„Snažíme sa ku každému stromu pristupovať citlivo. Výrub je vždy posledným krokom, ku ktorému pristupujeme len v nevyhnutých prípadoch. Ide o prestarnuté, suché a z bezpečnostného hľadiska neprijateľné dreviny v urbanizovanom prostredí. Obyvateľom priľahlých bytových domov zároveň vopred ďakujeme za akceptovanie zvýšenej hlučnosti počas výrubu,“ informuje Magdaléna Svoreňová z referátu životného prostredia.

Na každú drevinu je vydané právoplatné výrubové povolenie a za vyrúbané dreviny vysadia novú zeleň. Pokiaľ je to možné, nové stromy sadia na pôvodnom mieste alebo aspoň v okolí. Pokiaľ to možné nie je, vysadia ich na miestach, kde stromy chýbajú.

Pri vstupe do areálu ZŠ Karloveská 61 musia z bezpečnostných dôvodov odstrániť dva topole v zlom zdravotnom stave, ktoré vidíme na úvodnej fotografii.

(ms).

Páčil sa vám článok?