Kusý nepôjde do väzby, rozhodol aj Najvyšší súd

28.11.2022
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Obvinený bývalý starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý zostáva stíhaný na slobode. V pondelok o tom rozhodol Najvyšší súd SR, keď zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry proti predošlému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu.

Bývalý starosta čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. Prokurátor ÚŠP žiadal o vzatie obvineného do kolúznej väzby. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie. Oba súdy skonštatovali dôvodnosť trestného stíhania, dôvody väzby však nenašli. "Neriešili sme otázku viny alebo neviny," zdôraznila predsedníčka senátu NS SR.

Obvinený exstarosta veril, že ho Najvyšší súd SR ponechá na slobode. Uviedol, že za toto rozhodnutie je "pochopiteľne vďačný". Jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé. Prípad nechcela bližšie komentovať. "Nebudeme rozoberať skutkový stav. Je pred nami vyšetrovanie, ktoré do tohto času nebolo vykonané náležitým spôsobom. Po vznesení obvinenia neboli vypočutí kľúčoví svedkovia," zdôraznila.

Prokurátor ÚŠP akceptuje rozhodnutie sťažnostného súdu, ktorý nevidel dôvody na väzobné stíhanie obvineného. "Máme celkom jednoznačné vyjadrenie súdu k tomu, že skutok, ktorý je predmetom vzneseného obvinenia, sa stal," podotkol.

Podľa polície si mal Kusý v septembri 2022 cez sprostredkovateľov vyžiadať úplatok vo výške 150.000 eur od developera za vydanie územného rozhodnutia na výstavbu dvoch bytových domov v lokalite Vlárska na bratislavských Kramároch.

"Pokiaľ ide o samotný skutok, cítim sa byť nevinný, o žiadny úplatok som nežiadal," zopakoval na Najvyššom súde Rudolf K. s tým, že neexistujú ani väzobné dôvody. Po vznesení obvinenia sa vzdal funkcie starostu bratislavského Nového Mesta. Urobil tak krátko pred koncom funkčného obdobia.

(TASR, ms) 

Páčil sa vám článok?