Viete, prečo mestská časť rieši parkovanie aj v zóne PAAS?

24.11.2022
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Petržalský miestny úrad chce zo sídliska dostať dlhodobo zaparkované autá „týždňovkárov“, ale pre návštevy a tu žijúcich nerezidentov sa snaží nájsť riešenie. Zapája súkromné parkoviská do verejného parkovania.

Je pravda, že návštevy majú aktuálne v Petržalke problém. V modrých boxoch môžu parkovať po registrácii v aplikácii URBI síce bezplatne, ale v pracovných dňoch len od 7:00 h do 18:00 h. Po tejto hodine im môžete „venovať“ v okolí svojho bydliska návštevnícke hodiny - rezident bez auta má k dispozícii 150 hodín na rok, rezident s jedným autom 100 hodín na rok. Čo potom, keď ich miniete alebo bývate v Petržalke na inej adrese ako je adresa vášho trvalého pobytu? Doteraz to návštevy alebo nerezidenti riešili parkovaním mimo modrých boxov. Nedávno však Petržalka začala zavádzať zóny, v ktorých je parkovanie mimo označených boxov pokutovateľné. V noci tam nerezident nezaparkuje vôbec, ani keby si to chcel zaplatiť.

„Nie je naším cieľom nerezidentov za každú cenu vyhodiť,“ vyjadril sa v online diskusii starosta Ján Hrčka. Prečo to tak na prvý pohľad vyzerá? „My sme parkovacie karty za primeraný poplatok pre nerezidentov mali aj predávali (do jesene minulého roka, pozn.red.), avšak mesto nám túto možnosť ako mestskej časti zobralo,“ vyjadril sa úrad v diskusii na svojej facebookovej stránke, pričom dodal, že aktuálne rokuje s mestom, aby to mestským častiam opäť povolilo. „Duálna parkovacia politika, ktorá v Petržalke vznikla od januára, nie je dobrá a aj preto aktuálne po otestovaní oboch riešení rokujeme s magistrátom o tom, ako to vyriešiť čím skôr, aby boli pravidlá pre všetkých Petržalčanov aj našich návštevníkov rovnaké.“ Zároveň aj vo svojich zónach parkovania má úrad ulice, ktoré v noci „necháva otvorené“ aj pre nerezidentov. Napríklad pre Dvory 5 a 6 ulička pred Záporožskou poliklinikou, Röntgenova od nadjazdu po železničnú stanicu, pre Dvory 1 a 3 parkovisko na Kolmej...
Okrem toho však prišla petržalská samospráva s veľmi inovatívnym a najmä funkčným nápadom – do svojho parkovacieho systému sa snaží zapojiť súkromné firmy, ktorých parkoviská sú v noci nevyužívané.

Zdroj: Marián Dekan

Aj parkovisko pred Technopolom bývalo v noci prázdne.

Prvým sa v polovici septembra stalo parkovisko pri Technopole. Rezidenti na ňom zaparkujú od 18:00 do 7:30 zadarmo, nerezidenti v tomto čase za jedno euro za celú noc. Poplatok za nočné parkovanie sa hradí cez aplikáciu URBI.

Najväčšie možnosti sú aktuálne na Dvoroch 4

Dvory IV sú zatiaľ jedinou zónou celomestského parkovacieho systému PAAS v Petržalke.
Návštevník v tejto lokalite platí 1 euro na hodinu v pracovných dňoch od 0 do 18h. Bratislavčania majú s bonusovou kartou dve hodiny parkovania bezplatne. Ak ste Petržalčan, môžete si kúpiť rezidentskú kartu za 39 eur ročne a parkovať tu neobmedzene, aj keď v zóne nemáte trvalé bydlisko. Nerezident tu má možnosť platiť za parkovanie maximálne euro na noc, musí však byť ochotný svoje auto preparkovávať.

Od 18h do 24h parkuje nerezident na Dvoroch 4 bezplatne, rovnako ako cez víkend.

Mesto v lokalite zriadilo dve parkoviská - P+R Macharova a záchytné na Černyševského. Na oboch môže aktuálne návštevník bezplatne parkovať cez víkendy a v pracovných dňoch od 5h do 24h. Od polnoci do piatej je táto možnosť len pre rezidentov.

„PAAS tu na jednej strane výrazne zlepšila parkovanie domácim obyvateľom s trvalým pobytom, na strane druhej ale vytlačila nerezidentov do okolitých oblastí,“ vysvetľuje vedúci referátu mobility Miestneho úradu Petržalka Ivan Lučanič jeden z dôvodov, prečo mestská časť rieši parkovanie aj v zóne PAAS.

Na Muchovom námestí do petržalského parkovacieho systému zapojila predajňu Billa. Na jej súkromnom parkovisku zaplatí jedno euro na noc rezident aj nerezident. Parkovanie platí každú noc v čase od 22h do 7h vrátane víkendov a sviatkov. Poplatok sa dá uhradiť zatiaľ iba v parkovacom automate kartou a v hotovosti.

Zdroj: Marián Dekan

​Parkovisko na Muchovom námestí, nerezidenti tu parkujú celú noc za jedno euro.

Po zavedení PAAS rezidenti, nerezidenti aj návštevníci využívali aj parkovisko pred TPD (úvodná fotografia), na ktorom bolo možné parkovať od 20:00 h do 9:00 h ráno bezplatne. „V najbližších dňoch však nastane zmena, nakoľko sme sa spolu s mestskou časťou Petržalka dohodli na spolupráci podľa ich vzoru, ktorý navrhol pán starosta Hrčka,“ informoval nás jeden zo spolumajiteľov EURONICS TPD Ondrej Majtán. „Nočné státie bude spoplatnené jedným eurom za noc. Nočný poplatok si rezidenti budú môcť cez aplikáciu Urbi parking vynulovať a mať parkovanie na ľubovoľný počet áut úplne zadarmo. Cez aplikáciu Urbi Parking budú všetci parkujúci môcť uhradiť aj bežný denný poplatok a rozšíri sa tak možnosť úhrady parkovaného, ktoré je možné kartou priamo na výjazdovom turnikete a v hotovosti/kartou v predajni Euronics TPD na prvom poschodí obchodného domu TPD.“

V tretej fáze nadstavba parkovísk

Rovnaký systém ako na Muchovom námestí má onedlho platiť aj v Bille na Námestí hraničiarov a pri Zdravotnom stredisku Strečnianska. Samospráva rokuje aj s ďalšími obchodnými reťazcami. Starosta Ján Hrčka v online diskusii pred voľbami zároveň povedal, že sa stretol aj s vlastníkmi veľkého nevyužívané parkoviska pri kúpalisku Matador. „Toto parkovisko by mohlo byť pre denné, ale aj pre týždenné parkovanie,“ skonštatoval.

Nové parkovacie kapacity začala petržalská samospráva vytvárať najskôr odstránením vrakov. Aktuálne sa snaží zapojiť existujúcich parkovísk, ktoré sú nevyužívané alebo nedostupné. Až v tretej fáze chce budovať nové kapacity. „Keď dokončíme fázu dva a budeme teda presne vedieť, kde ich treba. Ak by sme ich budovali teraz bezhlavo, situáciu by sme len zhoršili,“ vyjadril sa miestny úrad na sociálnej sieti. Starosta v online diskusii hovoril o pláne nadstavovať parkoviská na 10 až 15 miestach. Toto riešenie uprednostňuje pred parkovacími domami, ktoré by boli cez deň prázdne a ich výstavba aj prevádzka niečo stojí.

(in)

Páčil sa vám článok?