Sedem fontán spustia pred Veľkou nocou

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ešte pred Veľkou nocou uvedú do prevádzky sedem najkrajších bratislavských fontán. Správcom fontán je mestská organizácia Paming, ktorá fontány skontrolovala a odskúšala. Zvyšných 29 fontán spustia do 1. mája.

V Bratislave má Paming v správe spolu 54 fontán, z čoho v prevádzke bude 38. Počas roka uvedú do prevádzky ešte dve fontány Nataša a Mária pred Justičným palácom, ktoré sa podarilo opraviť.

Prevádzka bratislavských fontán stojí mesto ročne 2,5 milióna korún. Pred tohtoročnou sezónou pracovníci Pamingu dali urobiť tlakové skúšky, vypracovať revízne správy na elektrorozvody, vymenili 8 čerpadiel a 3 čerpadlá opravili. Aby usporili finančné prostriedky vymieňajú čerpadlá za nízkonáročné a zavádzajú aj šetriacu prevádzku. Znamená to vypínanie niektorých fontán v málo atraktívnych časových pásmach.

Napríklad fontánu na Námestí slobody vypínajú až dva razy denne. Šetriť na spotrebe vody sa darí aj vďaka novým chemickým postupom pri jej čistení, pretože voda môže dlhšie kolovať v potrubí, ale aj vďaka 8 fontánam, ktoré majú vlastné studne.

Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí pred budovou opery SND, Maximiliánova (Rolandova) fontána na Hlavnom námestí a fontána Nymfa na Františkánskom námestí majú v zime odeté aj ochranné „sukničky“. Tieto fontány pôvodne slúžili ako zásobárne na vodu pre požiarnikov, výška okraja fontány Nymfa napríklad kedysi dosahovala až 2 metre. Dozor nad fontánami počas leta majú 2 pracovníci, upozorňujúci včas na nedostatky, ktoré sa priebežne objavia.

Pracovníci Pamingu registrujú už niekoľko rokov aj záujem sponzorov, ktorí sú ochotní finančne prispieť na prevádzku konkrétnej fontány. Vlani to bola napríklad firma CIF, ktorá sa podieľala sumou 440-tisíc korún na chode fontány Nymfa na Františkánskom námestí. Pomoc sponzorov by, samozrejme, privítali aj v tomto roku.

Odhaduje sa, že v Bratislave je celkovo 105 až 110 fontán, vrátane tých, ktoré spravujú mestské časti, či súkromní vlastníci. Najväčšia fontána je na Námestí slobody, najmenšie sú pitné fontánky.

(brn)

Páčil sa vám článok?