Okolie Pamätníka obetiam extrémizmu dostalo nový vzhľad, slávnostného otvorenia sa zúčastnila i Zuzana Čaputová

27.9.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nábrežie Dunaja na petržalskej strane sa postupne mení na zelenší a bezpečnejší verejný priestor. Aktuálne hlavné mesto obnovilo a slávnostne otvorilo okolie Pamätníka obetiam extrémizmu, kde pred 16 rokmi zavraždili študenta Daniela Tupého. Viac nám prezradila Annamária Krchňavá z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Na mieste, kde donedávna parkovali autá, vznikol  zelený priestor s výhľadom na Dunaj a historické centrum Bratislavy. Zároveň Pamätník Zlomené krídlo od autorov Pavla Brnu a Pavla Dubinu vďaka týmto úpravám získal dôstojný charakter, ktorý mu chýbal. Projekt aj samotnú obnovu okolia pamätníka zastrešili hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) v rámci programu Živé miesta.

Pred revitalizáciou stál Pamätník obetiam extrémizmu uprostred neupravenej asfaltovej plochy a parkovali okolo neho autá. Hlavné mesto sa preto rozhodlo tento stav zmeniť a vďaka nedávnym úpravám získalo okolie pamätníka náležitý charakter, aký si miesto tohto významu zaslúži.

V prvej fáze sa z okolia pamätníka presunuli neregulovane parkujúce autá na vedľajšie parkoviská, v druhej fáze sa zlepšila pobytovosť celého priestoru. Spevnené betónové a asfaltové plochy sa zmenili na zelený park s omnoho väčším prínosom pre okolie. Vznikol trávnik s rozlohou takmer 15 000m2, upravili sa chodníky pre peších, vysadilo sa 9 nových stromov, pribudlo chýbajúce osvetlenie aj bratislavské lavičky.

„Prajem si, aby napriek času, ktorý od vykonania vraždy uplynul, sa urobilo spravodlivosti zadosť. Aby bol tento skutok vyšetrený a páchatelia potrestaní. Aby sme boli naozaj bezpečnou a spravodlivou spoločnosťou, ktorá chráni svojich občanov. Aby sme boli spoločnosťou, ktorá sa opiera o svoje zákony, ale aj o obyčajnú nevyhnutnú ľudskosť a slušnosť. Prajem si tiež, aby toto miesto, ktoré nám už navždy bude pripomínať smutnú tragédiu Daniela Tupého, aby bolo aj miestom spomienky a uvedomenia si vzácnosti života a všetkých tých dôležitých hodnôt, ktorými by sme mali naše životy napĺňať,“ uviedla prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá sa otvorenia zúčastnila.

FOTOGALÉRIA:

„Pamätník na Tyršovom nábreží pripomína tragédiu, nezmyselne násilný útok, pri ktorom zomrel mladý študent Daniel. A pripomína aj ďalšie obete násilných prejavov, ktoré vychádzajú z ideológie nenávisti. Z ideológie, ktorá už v našom meste ani v našej krajine nesmie nájsť miesto. Som rád, že sme okolie pamätníka upravili a má dôstojný charakter, aký si zaslúži,“ povedal Matúš Vallo, primátor hlavného mesta.

Zámerom architektonického návrhu z ateliéru Kataríny Monček bolo ponúknuť jednoduché riešenie, ktoré nekonkuruje samotnému pamätníku, ale naopak podporuje a dopĺňa jeho prítomnosť na nábreží Dunaja v centre mesta. „Pomocou zvlnenia terénu od centrálneho priestoru pamätníka sa zvýraznila dôležitosť tohto miesta. Takto upravená trávnatá plocha poskytuje lepšie možnosti na oddych pod korunami stromov a ponúka nový zážitok na nábreží Dunaja s výhľadom na Bratislavský hrad,“ vysvetlil Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z MIB.

Terénne modelácie je možné aj interpretovať – ako priblížila autorka Katarína Monček – majú metaforicky znázorňovať vplyv násilného činu na hladinu spoločnosti, ktorý vyvoláva reakciu, podobne ako dopad jedinej kvapky na vodnú hladinu. Križovanie hlavných komunikácií zas vyjadruje stret rôznych názorov.

Pamätník navrhol architekt Pavol Brna a vytvoril ho sochár Pavol Dubina. Na Tyršovo nábrežie ho osadili v roku 2006, rok po vražde študenta Daniela Tupého. Dielo symbolizuje letiaceho vtáka, ktorému v rozlete zlomia krídlo. „Malo to mať alegóriu s osudom študenta Daniela Tupého, ale je to všeobecný úkaz, ak sa niekomu ublíži v živote,“ doplnil Brna.
(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?