VIDEO: Vallo opisuje, čo všetko opravili na Námestí slobody

16.9.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Námestie slobody prechádza po desiatkach rokov prvou väčšou rekonštrukciou. Revitalizuje sa fontána, pribudne nová dlažba a mobiliár a verejný priestor bude prístupnejší pre ľudí. Primátor Matúš Vallo na svojom profile na sociálnej sieti informuje, ako ďaleko sú rekonštrukčné práce.

"Pod povrchom sme kompletne zrekonštruovali strojovňu, ktorá bola v havarijnom stave - veľkú časť stropu sme nanovo vybetónovali, opravili sme povrchy, vymenili sme rozvody a teraz budeme inštalovať čerpadlá a celú novú technológiu fontány. A pre spomienku na staré časy sme v strojovni ponechali už takmer muzeálny kúsok, pestré modro-žlto-červené torzo pôvodných čerpadiel. Retro spestrenie strojovne," začína vymenovávať Matúš Vallo, primátor Bratislavy. 

Momentálne sa pracuje na komplexnej rekonštrukcii osvetlenia – začína sa odspodu, vymieňajú sa káble, následne osadia stĺpy a samotné svetelné zdroje. 

Počas minulých týždňov testovali viaceré metódy čistenia ikonickej plastiky Lipový kvet uprostred fontány Družba, aby jej zodpovedne navrátili pôvodný zamatový lesk. Víťazom testu je chemické čistenie, na ktorom sa zhodli aj pamiatkari a reštaurátori.

"Kto sa doteraz nepotkol o popraskanú dlažbu na námestí, už nebude mať príležitosť. Popraskanú žulovú dlažbu nahradíme kvalitným terrazzom - kvalitný a trvácny materiál, ktorý tvorí zmes kamenných drtí. Tu konkrétne zrecyklujeme popraskanú svetlú žulu z námestia a tmavšie dlaždice z taveného čadiča, ktorými bola pôvodne vydláždená fontána. Prebrúsením vznikne atraktívny povrch nadväzujúci na pôvodný materiál. Nielenže to bude dobre vyzerať, ale ušetríme tým približne 500 ton materiálu, ktorý by inak musel byť odvezený na skládku a nahradený úplne novým materiálom," vysvetľuje primátor. 

Viaceré vyvýšené záhony námestia postupne “ponárajú” na okolitú úroveň - priestor tak bude otvorenejší, bezbariérovejší a slobodnejší. Námestie bude nielen príjemnejším miestom na oddych, pikniky, stretnutia, ale vhodné aj na rôzne väčšie verejné podujatia v otvorenom priestore.

"A aj fontána bude na úrovni okolia - odstránili sme obrubu a tiež “múriky” medzi jednotlivými bazénmi. Fontána sa tak stane otvorenou súčasťou okolia a po jej spustení v suchších režimoch sa budeme môcť prejsť aj po “schodisku” jej bazénov. Aby koncept otvorenej fontány fungoval, vykonali sme nové betónové konštrukcie bazénov, ako aj žľabov a po obvode sme pripravili všetko potrebné na osadenie efektových čerpadiel a pre nasvietenie fontány," dodáva Vallo. 

Námestie slobody bude nielen slobodnejšie, ale aj zelenšie. Počas jesennej výsadby tu po vnútornom obvode druhého radu vysadia nové stromy, aby vznikol priestor pre pritienenie plôch do budúcna. Stromy pribudnú aj pred gastro prevádzkou a po vonkajšom obvode.

Neodmysliteľné lavičky, ktoré k tomuto námestiu patria, nahradia ich trvácnejšími replikami. Pridajú k nim aj smetné koše. "A ešte lahôdka na záver - celý mobiliár dostane svoju pôvodnú farbu, ktorú mal v 1984, a to krásne žltú, ktorá tento priestor ešte viac oživí. Bude to fakt živé miesto," hovorí primátor. 

​(ivk)

Páčil sa vám článok?