Ďalší spor. Mesto nám nezaplatilo 200-tisíc eur, tvrdí staromestská samospráva. Magistrát to popiera

10.8.2022
0

Zdroj: archív bn

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Vzťahy medzi bratislavským Starým Mestom a magistrátom sú už dlhšie napäté. Najnovšie sa objavil nový spor. Samospráva Starého Mesta tvrdí, že jej v rozpočte môže chýbať 200-tisíc eur, pretože jej magistrát nevyplatil zazmluvnený kompenzačný príspevok za prevádzkovanie zariadenia pre seniorov. Magistrát tvrdí opak.

"Vo februári 2022 informovala starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, že sa podarilo s mestom Bratislava vyrokovať riešenie kompenzačného príspevku, ktorý má mestskej časti poskytnúť mesto Bratislava. Podľa štatútu hl. mesta SR Bratislavy má zariadenia pre seniorov (ZPS) prevádzkovať mesto. Staromestské ZPS však prevádzkuje Staré Mesto, čo je ošetrené memorandom o spolupráci medzi mestskou časťou a hlavným mestom. Starému Mestu patrí za poskytovanie sociálnych služieb seniorom kompenzačný príspevok. Ten však doposiaľ na účet mestskej časti neprišiel, hoci od termínu splatnosti uplynuli už tri mesiace," informoval nás hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Ako dodal,  mesto uzatvorilo vo februári 2022 s mestskou časťou aj zmluvu, v ktorej sa po rokovaniach s vedením Starého Mesta zaviazalo vyrovnať kompenzačný príspevok na rok 2022 v celkovej sume 350-tisíc eur na dve etapy. Poskytnutie jednej časti príspevku, vo výške 150-tisíc eur, sa realizovalo formou úhrady finančných nákladov vynaložených na rekonštrukciu Mišíkovej ulice. „Podarilo sa nám vyrokovať dobrý kompromis, výsledkom ktorého je investícia do verejného priestoru – oprava dlhodobo zanedbávanej Mišíkovej ulice. Ulicu nemá v správe Staré Mesto, je však na území mestskej časti,“ povedala k uzatvorenej zmluve vo februári 2022 starostka Zuzana Aufrichtová (na foto vľavo).

Druhá časť kompenzačného príspevku za rok 2022, vo výške 200-tisíc eur, mala byť, ako tvrdí Staré Mesto,  podľa zmluvy uhradená na účet mestskej časti najneskôr v apríli tohto roku. Táto časť zmluvy však podľa mestskej časti naplnená doposiaľ nebola. „Staré Mesto sa vzdalo časti kompenzačného príspevku a presmerovalo ju do potrebnej rekonštrukcie tankodromu na Mišíkovej. Dnes sa ukazuje, že ani naša vôľa ponúkať kompromisné riešenie nevedie k úspechu. Dodržiavanie dohôd vnímam ako základný predpoklad dobrej spolupráce,“ hovorí starostka s tým, že suma 200-tisíc eur bola riadne zazmluvnená a mestská časť má tento príjem zahrnutý v rozpočte na rok 2022 a ráta sa s ním vo výdavkoch na sociálnu starostlivosť a prevádzku staromestského zariadenia pre seniorov.

O reakciu sme požiadali magistrát. "Spomínaná platba bola hlavným mestom na účet Starého Mesta uhradená dňa 4.8.2022 z účtu hlavného mesta. Sekcia financií magistrátu o zrealizovaní tejto platby so Starým Mestom komunikovala," povedala nám jeho hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Po zverejnení článku sa do diskusie zapojil aj prednosta úradu Martin Mlýnerk, o ktorom sa hovorí ako o možnom súperovi Matúša Valla vo voľbách. Mlýnek tvrdí, že ešte 8. augusta sa obrátil na riaditeľa magistrátu Košťála s tým, že platbu stále nemajú. "8.8.2022 som infomoval riaditeľa magistrátu p. Košťála, že neevidujeme platbu, ktorá mala prísť 30.4.2022. Tvrdíte, že 4.8. odišla, čo tak či tak je 96 dní po termíne splatnosti, teda viac ako 3 mesiace. P. Košťál odpísal 9.8.2022, že vec vybavil - teda zrejme bolo ešte čo vybavovať," tvrdí Mlýnek. 

(ms)

Páčil sa vám článok?