Komenského námestie už prerábajú, nezíska však ešte definitívnu podobu

3.8.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Ak chodíte okolo Komenského námestia (za starou budovou SND) v bratislavskom Starom Meste, určite ste si všimli, že sa rozbehli práce na jeho premene. Ukončené majú byť do konca leta, no nepôjde ešte o definitívnu podobu priestoru.

"Mesto na námestí realizuje rekonštrukciu verejného priestoru, vrátane výsadby novej zelene, osadenia kamennej dlažby a mobiliáru. Práce majú prebiehať do konca leta. Po ukončení týchto prác bude priestor oživeným, plnohodnotným verejným priestorom," informovala nás hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

Na Komenského námestí sa pred poslednými komunálnymi voľbami nachádzalo parkovisko, nové vedenie magistrátu sa ho snažilo premeniť na atraktívny priestor. Konali sa tu rôzne akcie, divadelné predstavenia pre deti, tančiareň, výstavy... Počas korony sa priestor vyprázdnil a pôvodné akcie sa už nikdy naplno neobnovili. V posledných mesiacoch viac - menej pustol. 

Podľa víťazného projektu sa má Komenského námestie rozdeliť na dve časti, vizuálne bude prepojené perimetrickou oceľovou konštrukciou, na ktorej bude popínavá zeleň. Tam, kde je to možné, bude trávnatá plocha, na iných miestach žulová dlažba, ktorá nadviaže na dlažbu použitú na celom území historického centra. Povrch námestia sa má upraviť tak, aby privádzal dažďovú vodu do časti s rastlinami. Pribudnúť majú aj pouličné lampy a girlanda, taktiež hmlová fontána a dva kvetináče, ktoré okrem podkladu pre popínavé liany umožnia ľuďom posedieť si tu počas horúcich dní. V parčíku nemajú chýbať ani bratislavské lavičky. Definitívnu podobu však teraz námestie nezíska, stane sa tak zrejme až v roku 2028.

Zdroj: MIB

Vizualizácia budúcej podoby námestia. 

"Po dohode so Slovenským národným divadlom, ktoré v nasledujúcich rokoch plánuje rekonštrukciu budovy divadla vrátane priestorov garáže pod povrchom námestia, bude pôvodný návrh Komenského námestia nateraz realizovaný v redukovanej miere, aby ani v prípade rozsiahlejšej rekonštrukcie podzemných priestorov divadla nebolo nutné námestie znovu prerábať," vysvetlila nám Schmucková. 

Zdroj: ac

Súčasné práce na námestí. 

Park na Komenského námestí historicky existoval do 70. rokov minulého storočia, no zanikol pri dostavbe Slovenského národného divadla. Neskôr slúžil ako parkovisko, a to až do leta 2019, keď na uvoľnenej ploche začalo mesto robiť drobné úpravy, aby priestor ožil.

(ms, ac)

Páčil sa vám článok?