Tragédia: Varovania sa naplnili, na Kuchajde prišiel o život 19-ročný chlapec

23.6.2022
0

Zdroj: TV JOJ

Páčil sa vám článok?

Kuchajda bez plavčíkov môže priniesť tragédiu. O probléme, keď na obľúbenom jazere v bratislavskom Novom Meste zrušili vodnú záchrannú službu, sme písali už v roku 2021. Predseda Spolku ochrancov vody Octopus Tomáš Rácz vtedy varoval, že prevádzka obľúbeného jazera bez plavčíkov je mimoriadne nebezpečná. Čas mu dal za pravdu, v nedeľu sa na Kuchajde utopil 19-ročný mladý muž.

O tragédii informoval portál noviny.sk, potvrdila ju i polícia. Podľa svedkov sa mladý muž, ktorý v Bratislave pracoval na stavbe, prišiel okúpať s partiou kamarátov, no nevedel plávať. Do vody skočil ako prvý.

"Po pár sekundách sa ale pred zrakmi jeho kamarátov z nej už nevynoril a zostal pod hladinou. Jeden z nich za ním skočil a snažil sa ho pod vodou nájsť a zachrániť. Ľudia z brehu medzitým zavolali pomoc. Do pár minút prišli záchranári spolu s hasičmi. Mladíka z vody vytiahol potápač. Záchranári ho oživovali dlhé minúty no oživiť sa im ho už nepodarilo," uviedol portál noviny.sk.

Prípad nám potvrdila i policajná hovorkyňa Silvia Šimková. "Policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava III. vyšetrujú okolnosti, za akých prišlo k úmrtiu 19-ročného chlapca, ktorého telo bolo nájdené v priebehu včerajšieho dňa 19.06.2022 vo vodnej ploche jazera Kuchajda. Oznámenie sme na linke 158 prijali v čase krátko pred 18.00 h. Po vytiahnutí na breh mu bola poskytnutá prvá pomoc, no aj po snahe záchranárov sa ho oživiť nepodarilo. Poverený policajt začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci usmrtenia, presné príčiny a okolnosti smrti budú známe až po obdržaní záverov z pitvy."

O probléme Kuchajdy sme písali presne pred rokom 23.6. 2021. Nové Mesto totiž minulý rok zrušilo vodnú záchrannú službu. „Tridsať rokov sme tu zabezpečovali vodnú záchrannú službu a čistili dno jazera. Tento rok už nie,“ povedal nám vtedy predseda Spolku ochrancov vody Octopus Tomáš Rácz. 

"Počas 25 rokov zabezpečovania tejto služby na Kuchajde sme nemali počas služby ani jedno utopenie, pretože sme všetky problémové situácie riešili ešte predtým, ako by sa niečo dramatické malo stať. S Covidom táto služba prestala byť zo strany mstskej časti Nové Mesto zabezpečovaná. Na môj dotaz, či táto služba tento rok bude, som nedostal odpoveď. Ak mestská časť nemá záujem, my ako poskytovatelia tejto služby to nevieme ovplyvniť. Pritom na Kuchajde je voda na kúpanie nezávadná a dno jazera bolo tento rok vyčistené," povedal pre banoviny.sk dnes Tomáš Rácz.

„Kuchajda je špecifická tým, že na jazero chodia väčšinou penzisti. Príčinou ich utopenia býva fakt, že podcenia svoj zdravotný stav. Keď vojdú do studenej vody, stiahne im cievy, dostanú infarkt alebo mozgovú cievnu príhodu,“ vysvetlil vtedy Tomáš Rácz s tým, že v minulosti bývali na Kuchajde denne traja plavčíci, ktorí neriešili len topiacich sa, ale aj nevoľnosti alebo väčšie či menšie poranenia. A jeho varovania, že Kuchajda bez plavčíkov je rizikom, sa v nedeľu naplnili. 

Oslovili sme mestskú časť s otázkou, či sa o návrate plavčíkov neuvažuje. Akonáhle získame jej stanovisko, doplníme ho do článku. V minulosti samospráva reagovala argumentom, že Kuchajdu má na starosti EKO podnik, pričom plavčíkov škrtli z dôvodu vysokých nákladov a výpadku príjmov.

(ms)

Páčil sa vám článok?