Starosta Dúbravky Peter Polák: ak sa má mestská časť rozvíjať, potrebuje financie

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

V sérii rozhovorov so starostami mestských častí, ktorú sme začali pred komunálnymi voľbami, pokračujeme aj po voľbách. Dnes dávame priestor staronovému starostovi Dúbravky Petrovi Polákovi, ktorý vo voľbách s veľkým náskokom zvíťazil. Vyhral napriek tomu, že po tom, ako sa stal nepohodlným v strane, ktorú pôvodne reprezentoval, kandidoval ako nezávislý a proti nemu stáli kandidáti, ktorí mali za sebou veľmi silné koalície politických strán.

V Dúbravke stále rezonuje myšlienka potreby výstavby obchodného centra v blízkosti Domu kultúry. Projekt supermarketu Kaufland padol, to isté zrejme platí aj o projekte spojenom s obchodným reťazcom Ahold. Čo ďalej?

- Miestny úrad a miestne zastupiteľstvo vytvorili všetky predpoklady na to, aby v Dúbravke mohol byť postavený veľký supermarket (projekt Kaufland) alebo hypermarket (projekt Ahold). Myslím tým na schválenie štúdie Dúbravka - centrum a jej premietnutie do zmeny územného plánu mesta. Vo volebnom programe na roky 1998 - 2002 viac o výstavbe obchodného domu nebolo. Pripomínam, že nie sme vlastníkmi pozemku v centre Dúbravky pri Dome kultúry a mestská časť ani nemá finančné prostriedky na výstavbu obchodného centra. Rokovania s investormi, a to s firmou Adax v prípade Kauflandu a spoločnosťou Sallerova výstavba v prípade Aholdu, stroskotali u väčšinového majiteľa pozemkov, ktorým je akciová spoločnosť Technopol servis.

Znamená to, že Dúbravka sa môže s myšlienkou výstavby obchodného centra rozlúčiť?

- Sú pokusy predsa len postaviť na území pri Dome kultúry supermarket Kaufland, ale s tým, že by bol posunutý bližšie k obytným domom. S tým však nesúhlasí komisia výstavby kvôli zabratiu zelene. V tejto fáze je mojou prioritou v programe zabezpečiť výstavbu obchodného centra tým, že zvolám rokovanie so zainteresovanými partnermi, najmä investormi a vlastníkmi pozemkov (okrem Technopol servisu existujú aj súkromní vlastníci týchto pozemkov). Cieľom je všemožne napomôcť pri získaní územného rozhodnutia a následne stavebného povolenia.

V Dúbravke by sa podobné obchodné centrum zišlo...

- Je fakt, že v súčasnosti nielen v Dúbravke, ale prakticky v celom štvrtom bratislavskom okrese niet veľkého investora obchodného domu - s výnimkou supermarketu BILLA, ktorý nedávno otvorili v Karlovej Vsi. Takéhoto investora je veľmi ťažké získať, pretože väčšina Dúbravčanov chodí za prácou do iných mestských častí, kde si spravidla urobia aj nákupy a veľkí investori sa aj preto domnievajú, že Dúbravka je pre nich jednoducho príliš malá. Okrem toho je tu aj okolnosť, že v Dúbravke existuje aj ďalšia lokalita vhodná na výstavbu podobného obchodného centra. Je na západnom okraji mestskej časti, pri stanici mestských hasičov. Z cenového hľadiska by táto lokalita bola oveľa výhodnejšia ako pozemky pri Dome kultúry, ale z dôvodu nevyriešeného dopravného napojenia na diaľnicu a na existujúcu cestnú sieť nie je o ňu záujem. Pritom ide o obrovskú plochu, oveľa väčšiu ako pozemky pri Dome kultúry.

Aké ďalšie veľké projekty by sa mali v najbližších rokoch v Dúbravke realizovať?

- Bol by som rád, keby sme v prvom rade dobudovali centrum Dúbravky, a to nielen výstavbou supermarketu či hypermarketu, ale aj ostatnými navrhnutými stavbami. Ide napríklad o polyfunkčný objekt vedľa pošty, o ktorý už mali záujem dvaja investori - J&T a Siemens, ale pre nevyriešenú reštitúciu túto lokalitu opustili. Nemohlo byť totiž vydané územné rozhodnutie. V dúbravskom centre tiež rátame s výstavbou administratívnych budov, pred Trhovou ulicou sa počíta s výstavbou trhoviska stánkového typu (toto je v štádiu projektovej prípravy) a v blízkosti už vybudovaného rímskokatolíckeho kostola sa pripravuje výstavba kostola a duchovného centra evanjelickej cirkvi augsburského vyznania.

Pribudnú v Dúbravke aj nejaké nové obecné byty?

- Áno, chceme byť spoluinvestorom výstavby bytového domu na Alexyho ulici, ktorou by mestská časť získala 50 až 60 nájomných bytov v cene asi 16 800 korún za meter štvorcový tak, aby to vyhovovalo podmienkam financovania zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Pôjde o byty pre strednú vrstvu obyvateľov, ktorí nemajú našetrené finančné prostriedky na zakúpenie nového bytu do osobného vlastníctva, ale zo svojich zárobkov dokážu platiť nájomné.

Čo ešte by sa malo v najbližších rokoch v Dúbravke stavať?

- Pokiaľ ide o inú výstavbu, mám záujem pomôcť stavebníkom rodinných domov v Tavarikovej osade, kde je už schválená zmena územného plánu. V lokalitách Brižite - Sever a Brižite - Západ sa tiež ráta s výstavbou takéhoto charakteru. Rád by som pripravil na výstavbu rodinných domov aj lokalitu Horné Krčace v preluke medzi Karlovou Vsou a Dúbravkou (oproti Rosničke), kde sú zatiaľ schválené len rekreačné chaty so zastavanou plochou 80 m2. Ide o to, aby sa „preschválili“ na rodinné domy a aby sa tam vybudovali inžinierske siete a dopravné napojenie.

Doteraz sme hovorili len o výstavbe. Aké sú vaše ďalšie priority?

- Jedným z mojich prioritných cieľov je zabezpečiť rovnoprávne postavenie Dúbravky s ostatnými mestskými časťami, pokiaľ ide o príjmy na jedného obyvateľa. Keď nie sú peniaze v podobe príjmov, je ťažké robiť rozvoj. Nie je vinou Dúbravčanov, že kedysi niekto Dúbravku naprojektoval ako nocľaháreň a nie sú tu žiadne významnejšie podnikateľské subjekty, ktoré by dokázali napĺňať miestnu kasu. Je potrebné v rámci celého mesta vymyslieť súbor kritérií, podľa neho ohodnotiť každú mestskú časť a individuálne, podľa výsledku urobiť prerozdelenie peňazí - teda nie podľa systému rozlišovania mestských častí na veľké a malé, ako je to teraz. Toto je aj jedna z priorít môjho volebného programu.

Čo ďalej budete presadzovať?

- Jednou z problematických oblastí je doprava. Magistrát plánuje systém mestskej hromadnej dopravy integrovanej so železnicou, ale kým sa to vyrieši, prejdú dlhé roky. Medzitým však treba operatívne vyriešiť najmä prepojenie Dúbravky a Kramárov, čoho sa domáhajú najmä starší ľudia navštevujúci tamojšie nemocnice. Tu by sme mohli pomôcť mestu alebo Dopravnému podniku Bratislava príspevkom z rozpočtu mestskej časti na zriadenie autobusovej linky. Je potrebné, aby mesto alebo dopravný podnik vyčíslili náklady a určili potrebnú výšku príspevku. Podrobnosti o mojich ďalších prioritách sú uvedené v mojom volebnom programe. Ide napríklad o zámery urobiť rekonštrukciu sekundárnych rozvodov tepla, dokončiť opravy škôl a materských škôl, ale aj prijať rôzne opatrenia smerujúce k zlepšeniu života Dúbravčanov.

Páčil sa vám článok?