Novomestský erb nie je nezmyselný

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Každé číslo novín uverejňuje veľmi zaujímavé články o stavebníkoch a o osudoch mnohých bratislavských budov. Ich autor, Štefan Holčík, nie je iba tlmočníkom zaujímavých a dávno zabudnutých historických okolností. Svoje zistenia takmer vždy hodnotí a komentuje. Naposledy uverejnil zaujímavý článok o prvej konskej železnici. Svoj výklad uzatvára konštatovaním: „Hoci je to z heraldického hľadiska nezmysel, stanica sa stala ústredným motívom znaku mestskej časti Bratislava - Nové Mesto“.

Ide o veľmi nespravodlivé hodnotenie erbu tejto časti Bratislavy, ktoré s nevôľou prijalo predovšetkým predstavenstvo Miestneho úradu Bratislava - Nové Mesto. Pretože som sa pri zrode tohto erbu v apríli 1992 zúčastnil ako odborný poradca, reagujem na Holčíkovo hodnotenie erbu.

Nové Mesto od 12. januára 1993 reprezentuje červený štít, v ktorom je pod striebornú staničnú budovu konskej železnice s červenou strechou umiestnený strieborný strapec hrozna so zlatým listom. Tieto dva motívy reprezentujú v erbe dve katastrálne územia mestskej časti, a to Nové Mesto a Vinohrady.

Použitie staničnej budovy ako hlavného motívu erbu Nového Mesta je v súlade so zvyklosťami mestskej heraldickej tvorby. Táto budova je jedinou pozoruhodnou historickou stavbou tejto mestskej časti. Jedinečná a pre danú lokalitu charakteristická architektúra (opevnenie, kostol, most, mlyn, atď.) je častým prvkom v erboch miest a obcí. O tom, že symbol upozorňujúci na zdroj obživy miestnych obyvateľov je celkom bežným znakom nielen slovenskej, ale aj zahraničnej heraldickej tvorby, netreba už vôbec pochybovať. Z týchto dôvodov erb Nového Mesta za žiadnych okolností nemožno považovať za heraldický nezmysel.

Iná je otázka voľby symbolu, v tomto prípade dvoch, ktoré majú reprezentovať príslušný región. Málokto si uvedomuje, že v Novom Meste sú predovšetkým nové obytné štvrte, športoviská, Kuchajda, v čase vzniku erbu priemyselný podnik Dimitrovka a vinohrady. Táto skutočnosť sa prejavila aj na obsahu 12 návrhov erbu pre Nové Mesto. Do štítu sa navrhoval pôdorys futbalového ihriska, skúmavka, panelák, ale aj stanica konskej železnice a vinohradnícky motív. Z nich sme mali vybrať, upraviť a schváliť nový erb. Zhodli sme sa na obsahu, ktorý je aj dnes používaný. Do definitívnej podoby dotiahol svoj návrh Ing. arch. Jaroslav Kocka.

Erb Bratislavy - Nového Mesta voľbou a heraldickou úpravou stanice prvej konskej železnice a strapcom hrozna treba chápať ako symbol historizujúci, po heraldickej stránke úplne správny a pre Nové Mesto rozhodne výstižný.

Páčil sa vám článok?