FOTO Chátrajúca budova internátu v Záhorskej Bystrici sa zmení na mestské nájomné byty

11.5.2022
0
vizualizácia zrekonštruovaný internát v Záhorskej Bystrici na nájomné byty

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

Páčil sa vám článok?

Rekonštrukciou roky nepoužívaného internátu má vzniknúť približne 90 nových, cenovo dostupných mestských nájomných bytov. Architekti navrhujú zmeny dispozičného riešenia tak, aby vzniklo kvalitné prostredie pre nájomné bývanie s adekvátnym zázemím. To znamená aj vybudovanie dostatočného počtu parkovacích miest, či doplnenie stromoradia. Informoval o tom primátor Vallo na sociálnej sieti.

Doposiaľ chátrajúci priestor sa podľa vyjadrenia magistrátu má zmeniť na živé miesto, kde okrem nájomných bytov pribudne aj škola, škôlka a zariadenie sociálnych služieb. Tie pripravuje Bratislavský kraj a mestská časť Záhorská Bystrica. Spoluprácu na projekte začala bývalá viceprimátorka Lucia Štasselová.

"Bývanie je základ, a preto som veľmi rád, že spolu s viceprimátorkou Lenka Antalova Plavuchova pracujeme na rozširovaní fondu mestských nájomných bytov," spresnil Vallo s tým, že začiatkom roka 2022  pridelili ďalších 14 zrekonštruovaných bytov žiadateľom. Tento rok majú v pláne zrekonštruovať ďalších 30 bytov, ktoré čaká rozsiahlejšia rekonštrukcia. Na jeseň tohto roku mesto začne s výstavbou bytového domu na Muchovom námestí so 103 nájomnými a náhradnými nájomnými bytmi.

"V roku 2023 plánujeme začať s výstavbou bytového súboru na Terchovskej ulici v Ružinove v počte 83 bytov, ktorý sa momentálne nachádza vo fáze vypracovania projektu pre stavebné povolenie," doplnil primátor. Dodal, že ďalší bytový súbor Janíkov dvor so 100 bytmi je aktuálne vo fáze architektonickej súťaži.

Mesto deklaruje, že zmeny územného plánu a zavádzanie nových pravidiel spolupráce s developermi, majú zabezpečiť férovú výstavbu v prospech obyvateľov mesta Po pilotnom projekte by sa mal fond mestských nájomných bytov rozšíriť o približne 142 bytov. Finálny počet bytov však závisí od jednotlivých projektov. V blízkej budúcnosti mesto čaká vyhlásenie verejného obstarávania na nákup približne 100 bytov z voľného trhu, ktorých kolaudácia by mala prebehnúť do decembra 2023. "V lete 2022 podávame na stavebné úrady aj žiadosti na povolenie rekonštrukcie dvoch bytových domov - Zámocké schody v mestskej časti Staré Mesto a na ulici Velehradská v Ružinove, takže v polovici roka 2023 by sme sa mohli tešiť na ďalší prírastok bytov do bytového fondu," pokračuje Vallo.

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

Internát v Záhorskej Bystrici pred rekonštrukciou

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

​Interiér internátu je v žalostnom stave

Mestské nájomné bývanie je podľa Valla významným pilierom bývania v mestách. A je o to viac dôležité v prehlbujúcej sa bytovej kríze. "Aktuálne je v však v našom meste menej ako 1 % mestských alebo štátnych bytov. Mestských bytov je konkrétne 877. Európsky priemer je 10 %. Napríklad také mesto Brno vlastní zhruba 15 % brnenských bytov," spresnil primátor s tým, že susedná Viedeň rieši otázku dostupného bývania systematickou výstavbou kontinuálne od prelomu 19. a 20. storočia. Vďaka tomu približne 50 % bytov vo Viedni tvoria obecné alebo regulované nájomné byty. A vo výstavbe mestských bytov Viedeň neustále pokračuje.

Rekonštrukcia budovy v Záhorskej Bystrici je jedným z konkrétnych krokov, ktoré mesto robí na rozširovanie kapacity mestských nájomných bytov, zvýšenie dostupnosti bývania, a teda vyriešenie obrovského dlhu z minulosti. "Sú to kroky, ktoré robíme na to, aby sa v Bratislave bývalo dobre a férovo," dodal Vallo.

(nc)

Páčil sa vám článok?