Lanovka na Kamzík už je po rekonštrukcii a v prevádzke. Čo na nej vynovili?

7.5.2022
0

Zdroj: FB Rudolf Kusý

Páčil sa vám článok?

Obľúbená lanovka vedúca na Kamzík je od 5. mája – opäť prístupná verejnosti. Bratislavské Nové Mesto o tom informuje na svojej webovej stránke.

Tento rok sa budú môcť Bratislavčania voziť na lanovke v priebehu štyroch mesiacov až do konca augusta. Od septembra totiž bude mestská časť pokračovať v jej postupnej rekonštrukcii a modernizácii. Túto jeseň to má byť vynovenie hornej stanice. Opraví sa má strecha a vymaľovať celá stanica.

„Ešte koncom minulého roku prebehli rekonštrukčné práce na dolnej stanici – nanovo sa vybudovali prístupové cesty k nástupištiam, inštalovalo sa nové zábradlie, urobili sme kompletnú hydroizoláciu nástupišťa. Postavili sme novú pokladňu, betónové schodisko k bufetu, vymenili sme elektroinštalácie. V dolnej stanici sme zbúrali staré prístupové a výstupové lávky, zaizolovali sme strechu,“ vymenoval Daniel Hulín, zástupca prednostu miestneho úradu Nové Mesto, ktorý je poverený vedením EKO-podniku VPS.

Lanovku hojne využívajú aj cyklisti. Za víkend pracovníci obsluhujúci lanovku prepravia smerom hore dva a pol tony bicyklov. Za minulý rok si cestu lanovkou zakúpilo približne 1600 cyklistov.

Zaujímavosťou lanovky je i to, že do dnešného dňa sa nej nestala ani jedna porucha, pri ktorej by nebol možný dojazd cestujúcich do staníc. „Na tejto skutočnosti má svoj podiel najmä pravidelná údržba a opravy, ktoré sa vykonávajú v zmysle príslušných predpisov,” konštatoval vedúci prevádzky lanovej dráhy Milan Hanečka.

Zdroj: FB Rudolf Kusý

Pôvodná lanovka začala premávať 11. júla 1972 a jej prevádzka sa skončila v roku 1990. Koncom januára 2005 odkúpilo nehnuteľnosť, teda pozemky aj stavby, za vtedajších 19,5 milióna korún hlavné mesto, ktoré stavbu následne zverilo mestskej časti. Tá ju zrekonštruovala za 32 miliónov korún. Lanovku opätovne uviedli do prevádzky 30. septembra 2005.

Lanovka premáva celoročne od štvrtka do nedele a v dňoch štátnych sviatkov v čase od 10.00 do 18.00 hod. každú celú hodinu. Cesta jedným smerom trvá približne pätnásť minút.

(ms)

Páčil sa vám článok?