Smerovníky v centre cudzincom nepomôžu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch sa na niektorých miestach v centre objavili nové informačné tabule - smerovníky, ukazujúce smer, ktorým sa možno dostať k významnejším objektom. Ich nevýhodou je, že sú iba v slovenčine.

Nápisu „osobný prístav“ na smerovníku Slovák (a možno aj Čech) porozumie, asi ťažko však pomôže v orientácii Japoncovi, Američanovi či návštevníkovi z inej krajiny, ktorý sa chce poprechádzať bez turistického sprievodcu po uliciach slovenskej metropoly.

Dobre mienená myšlienka tak v praxi nachádza iba polovičné využitie. Preto nás zaujímalo, kto smerovníky vyrobil, čo to stálo a prečo na nich nie je text aj v angličtine, ktorá je v súčasnosti nesporne najrozšírenejším svetovým jazykom.

Ako nás informoval vedúci magistrátneho oddelenia prevádzky dopravy Stanislav Vajcík, smerovníky vyhotovila firma JCDecaux Slovakia, s ktorou má hlavné mesto uzatvorenú zmluvu. „Pôvodne bola zmluva uzatvorená s firmou Guve,“ uviedol.

„V zmluve sa okrem iného hovorí aj o realizácii smerovníkov k významným objektom v centrálnej mestskej oblasti. Za tieto významné objekty sa pokladajú významné kultúrne pamiatky, ako napríklad Bratislavský hrad, objekty dôležité z hľadiska ich využitia, teda nemocnice, osobný prístav a podobne. Smerovníky boli osadené v tomto roku a firma JCDecaux nikdy nebola zmluvne zaviazaná v tom smere, aby smerovníky vyrobila okrem slovenského jazyka aj v inom jazyku. V súčinnosti s mestskou časťou Staré Mesto boli vybrané konkrétne miesta, kde sú smerovníky umiestnené. Viac k tomu nemám čo dodať, iba ak to, že firma JCDecaux, ktorej hlavným poslaním je realizácia a udržiavanie prístreškov na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, plní aj túto časť zmluvy.“

S. Vajcík zdôraznil, že smerovníky boli vyhotovené a rozmiestnené výlučne z prostriedkov firmy JCDecaux, ktoré získala z reklám umiestnených na prístreškoch mestskej hromadnej dopravy, a mesto to nestálo ani korunu. Pripustil, že s blížiacim sa vstupom do Európskej únie sa budú prehodnocovať nielen také detaily, akým jazyk sa použil na smerovníkoch, ale aj mnohé iné záležitosti. Bude potrebné pripraviť koncepčný materiál, ktorý by riešil otázky poskytovania informácií cudzincom a ďalšie záležitosti týkajúce sa života mesta.

(lau)

Na nových smerovníkoch v centre sú, žiaľ, iba slovenské nápisy.
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?