Do parlamentu aj komunálni politici

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Parlamentné voľby sú pre Slovensko hlavnou udalosťou tohto roka. Aj tentoraz budú voľby dvojdňové - volebné miestnosti budú otvorené v piatok 20. septembra od 14.00 do 22.00 a v sobotu 21. septembra od 7.00 do 14.00 h.

O význame tohtoročných parlamentných volieb sa už v uplynulých mesiacoch a týždňoch povedalo a popísalo neúrekom. Dôležitá bude najmä volebná účasť, pretože čím bude vyššia, tým budú voľby spravodlivejšie. Aj preto sa proti kampani mimovládnych organizácií či cirkví za vyššiu volebnú účasť nevyslovila žiadna politická strana, aj keď niektorým by nízka účasť voličov zrejme vyhovovala.

V predchádzajúcich parlamentných voľbách patrila Bratislava k regiónom s najvyššou volebnou účasťou. S prevahou tu zvíťazila SDK (46,3%) pred HZDS (18,6%). Tentoraz kandidujú strany SDK samostatne a tak bude výsledok tohtoročných parlamentných volieb podstatne iný aj v Bratislave .

Na kandidátkach poliitických strán sa objavujú aj viacerí komunálni politici, ktorým sa pravdepodobne máli a tak si chcú zabezpečiť aj bezpečné miesto v Národnej rade. Mnohí z nich sa dostávajú do volených funkcií len vďaka politickej nominácii a zvezú sa tak na chrbtoch celoštátnych politikov. Preferenčné hlasy voličov nepotrebujú, aj tak by ich nikto nevolil. Bratislavčania však v parlamentných voľbách volia stranícky a tak sa do parlamentu zrejme opäť dostane aj kontroverzný námestník bratislavského primátora, či starosta, ktorý prehral súdny spor s vlastnými voličmi, pretože im odmietol poskytnúť informácie. Aj takíto ľudia sa skrývajú na kandidátkach politických strán, ktoré na Slovensku vládnu a chcú vládnuť ďalej.

Páčil sa vám článok?