Petržalka začína okrem vrakov odťahovať aj autá parkujúce v hrubom rozpore s pravidlami. Účtuje im za to 120 eur

4.2.2022
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka od pondelka 7. februára začína s odťahmi áut, ktoré opakovane porušujú cestný zákon. Po štyroch dňoch ich majitelia zaplatia aj stojné.

Mestská časť ešte koncom minulého roka otvorila svoje nové Odstavné parkovisko Petržalka so sídlom na Kočánkovej ulici pri Starom moste. Dočasnú odstavnú plochu samospráva sprevádzkovala za účelom upratať ulice, chodníky, trávniky či verejné priestranstvá od nepojazdných a nebezpečných vrakov.
Len za uplynulých 12 mesiacov ich Petržalka odtiahla a zlikvidovala viac ako 100.

Od pondelka 7. februára sa tak bude viac zameriavať aj na vozidlá vodičov, ktorí opakovane a hrubo porušujú pravidlá cestnej premávky. Majitelia si odtiahnuté autá nájdu práve na Kočánkovej. Overiť si to môžu cez e-mail alebo telefón a vozidlo im Petržalka vydá po zaplatení poplatku 120 eur a prípadného stojného, ktoré si účtuje od piateho dňa vo výške 5 eur za každý začatý deň.

Na Odstavné parkovisko Petržalka tak najľudnatejšia mestská časť po novom môže prostredníctvom vlastnej odťahovej služby odpratať nepojazdné vozidlá, čiže vraky, ako aj všetky vozidlá parkujúce v rozpore s platnými predpismi.

Zdroj: MÚ Petržalka

K takým prípadom patria najmä vozidlá stojace na zeleni alebo chodníku bez dodržania predpísanej voľnej šírky; tie, ktoré tvoria prekážku na ceste; tie, ktoré nemajú viac ako šesť mesiacov platnú technickú alebo emisnú kontrolu alebo tie, ktoré parkujú na regulovaných modrých parkoviskách bez povolenia mestskej časti.

Len za január 2022 sa jej na Kočánkovu vo vlastnej réžii podarilo odtiahnuť až 74 vozidiel. Sedem z nich bolo obratom odovzdaných na vrakovisko a ďalším desiatim bola nalepená 60-dňová výzva na nápravu. 

„Doteraz sme ťahali iba vraky. Od budúceho týždňa začneme s odťahom aj iných áut. Zameriame sa najmä na vozidlá, ktoré blokujú smetiarov pri odvoze odpadu z kontajnerových stojísk či autá stojace na vyhradených miestach pre iné vozidlá, napríklad telesne znevýhodnených obyvateľov,” avizuje starosta Petržalky Ján Hrčka. Dodáva však, že vodičov, ktorým odťah hrozí, bude samospráva tak, ako doteraz, najskôr upozorňovať, aby učinili nápravu sami bez pokuty či ich zásahu.

Platba za odťah aj státie

Za odťah každého vozidla si mestská časť účtuje 120 eur. Pôvodne bola suma 100 eur, jej navýšenie však Hrčka odôvodňuje tým, že „z dôvodu agresivity niektorých majiteľov vozidiel, na ktorých sme museli pravidelne volať políciu, sme boli nútení zaobstarať aj strážnu bezpečnostnú službu, čo zvýšilo cenu za odťah o 20 eur.” Majiteľ odtiahnutého vozidla si bude musieť priplatiť i za státie vozidla na odstavnom parkovisku v prípade, že si ho nevyzdvihne do štyroch dní. Sumu samospráva určila na päť eur za každý ďalší začatý deň.

Vyzbierané financie putujú priamo na účet mestskej časti, pričom časť nákladov je hradená iným subjektom, napríklad spomínanej SBS a za nájom pozemku.

Samospráva avizuje, že sa cena môže opäť znížiť na pôvodných 100 eur, ak sa správanie agresívnych majiteľov vozidiel zmení a nebude potrebná asistencia SBS.

Parkovisko v prenájme

Pozemok, na ktorom odstavné parkovisko vzniklo je sčasti vo vlastníctve magistrátu. Väčšinovým vlastníkom je ale spoločnosť J&T, ktorá pozemok koncom roka 2021 mestskej časti prenajala. Zatiaľ na obdobie jedného roka s opciou na ďalší. Pôvodný plán mestskej časti bol prenajať si pozemok od mesta alebo štátu, čo sa však z dôvodu zamietavého stanoviska Ministerstva financií SR nepodarilo.

„Viac ako šesť mesiacov sme sa snažili získať pozemok od mesta alebo štátu, ktorý by nás vyšiel lacnejšie a tým pádom by bol lacnejší aj odťah, keďže cena za prenájom pozemku sa premieta do ceny za odťah,” približuje starosta Petržalky. Cenu za prenájom však považuje vzhľadom na tieto okolnosti i stav s prenájmom pozemkov v mestskej časti za výhodnú. „Aktuálne tvorí približne 20 eur za odťah,” dodáva Hrčka a pripomína ďalší ústretový krok jeho úradu.

Majitelia vrakov v Petržalke totiž môžu stále ušetriť, ak sa obrátia priamo na Miestny úrad Petržalka. Ten im vie zabezpečiť odtiahnutie a zlikvidovanie starého vozidla takpovediac bez nákladov. Stačí, ak mu na to dajú splnomocnenie.

Nonstop prevádzka

Prístup k dočasnému odstavnému parkovisku je zabezpečený zo strany od Sadu Janka Kráľa alebo tamojšej čerpacej stanice. Peší sa sem dostanú zo severnej strany v smere od zastávky Sad Janka Kráľa. Prevziať si odtiahnuté vozidlo z Odstavného parkoviska Petržalka je možné 24 hodín denne, 7 dní v týždni po predchádzajúcej telefonickej či e-mailovej dohode na 0947 487 999 alebo parkovanie@petrzalka.sk. 

Ide to aj bez poplatkov

Ako bolo spomenuté, majitelia vrakov s trvalým pobytom v Petržalke môžu ušetriť niekoľko eur, ak sa obrátia priamo na petržalský úrad, ktorý im zabezpečí odtiahnutie a zlikvidovanie starého vozidla.
K odtiahnutiu vozidla je potrebné podpísať čestné prehlásenie na matrike miestneho úradu na Kutlíkovej ulici, ktorým majiteľ vozidla súhlasí s odtiahnutím a zlikvidovaním svojho vozidla a zároveň splnomocňuje úrad na tento úkon.

Správny poplatok za overenie jedného podpisu je pritom len dve eurá. Dôležité je tiež preukázať sa platným občianskym a technickým preukazom.

„Po podpísaní čestného prehlásenia a splnomocnenia majiteľ vozidla ponechá tento dokument na matrike. Následne mu zavolá náš pracovník a dohodne si s ním presný termín odtiahnutia motorového vozidla,” vysvetľuje proces bezplatného odťahu Ivan Lučanič z referátu mobility mestskej časti.
„Pri odvoze auta na vrakovisko odovzdá pracovníkovi malý aj veľký technický preukaz a kľúče od auta, ktoré sú potrebné odovzdať pri zlikvidovaní vozidla. Potvrdenie o zošrotovaní vozidla mu pošleme na adresu trvalého pobytu,” uzatvára.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?