Seniori v Starom Meste majú nové ochranno-rehabilitačné pomôcky

11.1.2022
0

Zdroj: FB Staré Mesto - Srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Klienti zariadení pre seniorov v bratislavskom Starom Meste dostali nové ochranno-rehabilitačné pomôcky. Ušila im ich chránená dielňa spadajúca pod občianske združenie (OZ) Klub Donna Rosi.

Súčasťou daru sú napríklad špeciálne antidekubitné vankúše umožňujúce polohovanie imobilných klientov či objekty na bazálnu stimuláciu. Projekt podporila mestská časť dotáciou.

"Predmet ponuky má veľkú hodnotu. Napríklad polohovacie vankúše dokážu výrazne zvýšiť kvalitu života imobilným pacientom, zabraňujú tvorbe preležanín a ďalšie pomôcky pomôžu nielen klientom v staromestských zariadeniach pre seniorov, ale aj fyzioterapeutom a ošetrovateľom pri ich práci," skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Zdroj: FB Staré Mesto - Srdce Bratislavy

Chránené dielne združenia realizujú výrobu antidekubitných pomôcok v úzkej spolupráci s odbornými konzultantmi z oblasti fyzioterapie a liečebnej rehabilitácie. Tie sú totiž neodmysliteľnou súčasťou sociálnych služieb. "Ľudí v pokročilom veku treba na pravidelnej báze rehabilitovať, aby by sme predišli zhoršeniu ich stavu alebo dokonca ich stav po úrazoch a operáciách zlepšili," poznamenal Matej Alex, riaditeľ Seniorcentra Staré Mesto, ktoré prevádzkuje zariadenie pre seniorov a zariadenie opatrovateľskej služby.

Ide už o druhú "pandemickú spoluprácu" mestskej časti a občianskeho združenia. V rámci prvej boli ušité ochranné rúška pre seniorov v čase, keď boli nedostatkovým tovarom. Snahou mestskej časti bolo podporovať aj dobré a zmysluplné projekty subjektov, ktoré sú značne ohrozené pandémiou nového koronavírusu. V tomto prípade išlo o krajčírske chránené dielne, ktoré mali znížené možnosti výroby.

Zdroj: FB Staré Mesto - Srdce Bratislavy

Občianske združenie sa chce okrem výroby rehabilitačných pomôcok venovať aj šitiu textilných hračiek a bábik, ktoré by našli uplatnenie v terapeutickej práci s ľuďmi trpiacimi samotou a izoláciou, ktoré sú ďalším negatívnym dôsledkom pandémie.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?