Komu slúžia bratislavské verejné parky?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Žijem v Bratislave síce už dlho, no prvýkrát som si našiel čas vyjsť s priateľmi do parku. V sobotu podvečer po práci sme si asi o 19.30 vyšli sadnúť do Medickej záhrady. Sedeli tam mladí ľudia na tráve s africkými bubnami, xylofónom. My sme si sadli na lavičku obďaleč, opreli si bicykle a tešili sa.

Naša radosť netrvala dlho. O 19.50 prišiel mladý pán, v rozopnutej pestrej košeli a ako sa na Slovensku patrí, s neúctivým tónom nás poklonkoval že - zatvárajú. Najprv som nerozumel, čo chce. Kto to je. Až potom mi priatelia povedali že VEREJNÝ PARK SA ZATVÁRA O 20.00. Ostal som ako obarený, no pán, ktorý nemal ani preukaz či označenie, jedným dychom pokračoval - „a s tými bicyklami tu nemáte čo hľadať!“.

Vynikajúci pocit. Oddychujete v sparnom lete za bieleho dňa v mestskom parku, no ten zatvárajú a pomaly tam bude treba prezuvky. Reakcia na seba nedala dlho čakať. Otázky, že čo to znamená, kto povedal, že sa tu nemôže hrať, prečo bicykle nemôžu byť dnu, keď na nich nejazdíme, ale len tlačíme vedľa seba... Tu prišiel pán z SBS a zapojil sa tradične - na hádajúcich sa mladíkov v tričkách a šortkách s holými rukami vybral najprv slzný plyn a hneď nato si odopol revolver a vyťahoval ho z puzdra. To už hádka kulminovala a zavolali sme políciu - podľa zákona nie je možné vyťahovať strelnú zbraň a ešte k tomu pracovníkovi licencovanej SBS. Prípad bude mať právnu dohru, aj keď netušíme akú.

Napadlo mi niekoľko zaujímavých otázok. Komu patria parky v Bratislave? Ako je možné, že v lete sa park zatvára o 20.00? Koľko je v meste parkov? Kedy budú posledné kúsky zelene zastavané výškovými budovami? Psa si nemôžete vziať nikde. Bicykel už pomaly tiež. Buď obídete Medickú, alebo ho necháte na chodníku či pri plote pre zlodejov. Hlavne že autá stoja všade!

Mimochodom ďalší - prezidentský - park, som chcel ukázať 70-ročnému otcovi. Priblížili sme sa k peknej soche v parku a už na nás uniformovaný kričal, že trávnik nie je pre ľudí. Človek, pes, bicykel je v meste tvor nežiaduci. Autá, budovy áno.

Quo vadis Bratislava?

Ladislav Ďurkovič, Bratislava

~ ~ ~

O reakciu sme požiadali starostu mestskej časti Staré Mesto Andreja Ďurkovského. Podľa jeho vyjadrenia sa situácii v Medickej záhrade venovali na pracovnej porade za účasti riaditeľa správcu Medickej záhrady VEPOS Jozefa Cepeka.

Jej výsledkom je, že záhrada bude v letných mesiacoch otvorená do 21.00 h a na trávnatých plochách bude dovolené chodiť, ležať, sedieť a pobehovať. Platí však zákaz hrať futbal, príp. iné loptové hry, pri ktorých dochádza k ničeniu trávnika, v záhrade tiež nie je možné bicyklovať sa (s výnimkou detských trojkoliek a malých bicyklov) a vodiť psov. Záhrada sa bude naďalej na noc zamykať. V noci sú totiž tieto miesta atakované rôznymi asociálnymi živlami, vrátane narkomanov.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie