Nový návrh VZN k prevádzkam v Starom Meste je možné pripomienkovať

25.11.2021
Mondieu terasa kaviareň cetrum mesta

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Verejnosť môže pripomienkovať nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o otváracích hodinách prevádzok na území Starého Mesta. Vypracovala ho skupina zložená zo zástupcov všetkých zainteresovaných strán, mestská časť sa snaží dosiahnuť prijateľný konsenzus. Návrhom sa majú v decembri zaoberať miestni poslanci. Pravidlá by mali nadobudnúť účinnosť 1. januára 2022.

Predkladaný návrh VZN by mal nahradiť nariadenie, ktoré schválil poslanecký zbor ešte v septembri a ktoré by malo nadobudnúť účinnosť rovnako začiatkom budúceho roka. Oproti zneniu VZN zo septembra sa v najnovších pravidlách navrhuje viacero zmien. Týkajú sa prevádzkovej doby prevádzok s pohostinskými službami, prevádzok s hudobnou produkciou či exteriérového sedenia.

Pohostinské služby by podľa predloženého návrhu mali byť v dňoch od nedele do štvrtka poskytované od 6.00 do 24.00 h, v piatok a sobotu do 2.00 h nasledujúceho dňa. Prevádzky s hudbou, ktoré organizujú diskotéky a tanečné zábavy, by mohli byť otvorené od nedele do štvrtka od 16.00 h do polnoci, v piatok a sobotu do 5.00 h nasledujúceho dňa. Zmeny by sa mali dotknúť aj terás. Tie sa navrhuje nechať otvorené od nedele do štvrtka od 6.00 do 22.00, v piatok a sobotu do polnoci.

Otváracie hodiny prevádzok sú dlhodobým problémom Starého Mesta. Prijímané VZN prechádzajú drobnohľadom, sú často pripomienkované a napádané prokuratúrou, naposledy aj Protimonopolným úradom (PMÚ), ktorý upozornil na diskriminačné časti. "To, čo môže platiť na celom Slovensku, v Starom Meste je problém," povedala  v novembri starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Vytvoreniu pracovnej skupiny prechádzali stretnutia s prevádzkarmi i občanmi.

Podľa mestskej časti ide o pár prevádzok notoricky porušujúcich pravidlá. Problémovou lokalitou je Šancova ulica v okolí budovy YMCA, niektoré prevádzky pod Michalskou bránou a na pešej zóne a tiež okolie Starej tržnice.
(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie