Primaciálne námestie bude koncom týždňa patriť milovníkom vína, tohtoročnú úrodu požehná arcibiskup

10.11.2021

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Primaciálne námestie v centre Bratislavy bude koncom týždňa patriť milovníkom vína. Konať sa tam totiž bude od piatka popoludnia do soboty večera (12. - 13. 11.) Festival mladého vína, ktorý nadväzuje na v minulosti organizované Svätomartinské dni. Na podujatie je voľný vstup, prebiehať však bude v režime plne očkovaní proti ochoreniu COVID-19.

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3 000 rokov do minulosti a dlhé storočia bol najvýznamnejším vinohradníckym regiónom Slovenska. V 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska. Hlavné mesto chce aj týmto festivalom posilňovať historické povedomie Bratislavčanov o tradíciách mesta a prezentovať prácu lokálnych vinárov a ich úrody.  

Najlepším obdobím na ochutnávanie mladých vín bol historicky vždy daný práve november, aj dnes sa môže podľa zákona mladé víno na Slovensku uvádzať na trh od 1. novembra. Vinári sa na toto obdobie pripravujú už od leta. Oberačky začínajú koncom augusta, nakoľko sa v tom čase pripravujú na vinobrania. Vinár už po zbere musí vedieť ako hrozno na mladé víno spracuje a aké postupy použije. Niektoré odrody mladého vína dozrievajú skôr, iné sa zasa oberajú až neskôr, napríklad až po vinobraní, ale vinári ich citlivým spôsobom pripravujú k ochutnávaniu práve na november. Do tohto času víno zreje. "Výsledkom úsilia vinárov sú potom vína typické svojou ľahkosťou, sviežosťou a ovocnými tónmi, spotrebovať by sa malo do pol roka. Medzi predpísané mladé vína patria napríklad Irsai Oliver, Muškát moravský, Müller Thurgau či Veltínske zelené, tie z Račianskeho vinohradníckeho spolku bude možné ochutnať už tento piatok a sobotu na Festivale mladého vína," spresnila hovorkyna Bratislavy Katarína Rajčanová.

Víno z úrody daného roka už aj v minulosti podľa tradície požehnával cirkevný hodnostár. Tento rok budú môcť návštevníci festivalu zažiť slávnostnú atmosféru požehnania mladých vín od bratislavských vinárov, a to v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci za účasti arcibiskupa Stanislava Zvolenského, ktorý mladé vína sám požehná. Pripravený je aj obrazový prenos z kaplnky na pódiu na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého.

Sv. Martin, ktorý je tvárou podujatia Festivalu mladého vína, je jedným z patrónov Bratislavy a oddávna sa v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali zaujímavé právne a spoločenské úkony. V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bann­zeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný. Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome. A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko. Hovorí sa, že aby spoločnosť neprepočula ranný spev kohúta, ktorý upozorňoval, že je čas ochutnávku ukončiť, umiestnili do pivnice malý súdok s kohútími krídlami a hlavou, aby im pripomínal čas odchodu.  

Okolo sviatku sv. Martina sa tiež „chodilo s palicou“. Bol to úkon, ktorým mesto kontrolovalo úrodu a množstvo dorobeného vína u súkromníkov. Mestský kapitán, drábi a vymeriavač desiatku chodili merať víno v sudoch pomocou špeciálnej palice a na základe meraní potom určili výšku dane. Pozornosť na svätého Martina sa netočila len okolo vína. Týmto dňom sa končili všetky slávnosti, parády, sprievody a podujatia konané pod šírym nebom. Sv. Martin mal priniesť na kopytách svojho koňa prvý sneh.  

Festival ponúkne aj sprievodný program. "Predstavia sa jednotliví vinári a ich vínne príbehy a bude možné zapojiť sa do vinárskych súťaží o zaujímavé ceny," dodala Rajčanová s tým, že súčasťou festivalu budú aj fotografie z prostredia expozície vinohradníctva v Apponyiho paláci, ktoré budú prezentované formou výstavy. Magistrát informuje, že vstup je voľný a bude v režime plne očkovaní.  

Program festivalu:

  1. november 2021 

14:00  začiatok podujatia 
16:00 – 16:30 požehnanie mladých vín v Kaplnke sv. Ladislava arcibiskupom Stanislavom Zvolenským 

16:30 – 17:00  otvorenie festivalu primátorom mesta Matúšom Vallom za účasti 

vinárov Račianskeho vinohradníckeho spolku a ďalších hostí    

17:00 – 18:00 koncert Juraja Baču   

22:00 záver  

  1. november 2021 

12:00  začiatok podujatia 
17:30 – 18:30  koncert Fidlikanti  

19:00 – 20:00 koncert Zuzany Mikulcovej  

22:00 záver  

(nc,ts)

 

Páčil sa vám článok?