V Starom Meste vznikla petícia proti návrhu obnovy dvoch parčíkov

9.11.2021

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

V Starom Meste vznikla petícia proti projektovým zámerom revitalizácie Parčíka Žilinská a Parčíka Radlinského v navrhovanej podobe, s ktorou prišlo hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Obyvatelia poukazujú na nehospodárnosť projektov či likvidáciu životaschopnej zelene, kritizujú tiež absenciu participácie. Petíciu podpísalo niekoľko stoviek obyvateľov.  

"I keď si ceníme snahu mestských inštitúcií o revitalizáciu verejných mestských priestorov, plánované odstraňovanie zelených plôch a ich nahrádzanie kamenným mlatovým povrchom, ako i likvidácia a výruby nepoškodenej životaschopnej zelene a vzrastlých stromov popierajú princípy a celosvetové snahy o ochladzovanie prostredia miest v časoch negatívnych klimatických zmien,“ konštatujú petičiari.

Poukazujú na to, že v rámci projektu revitalizácie Parčíka Žilinská má ubudnúť 160 štvorcových metrov zelenej plochy, v rámci Parčíka Radlinského takmer tretina jej výmery. Za neprípustnú považujú likvidáciu životaschopnej zelene, požadujú skôr kompozičné a zmysluplné dosádzanie listovej zelene. Nepáči sa im ani to, že zredukovanú zelenú plochu má nahradiť výlučne kamenný mlatový povrch.

Obyvateľom sa nepozdáva ani výška nákladov, s ktorými sa pri projektoch počíta. Hovoria o neprimeraných a predražených investíciách. Argumentujú napríklad tým, že revitalizácia Parčíka Žilinská bola nacenená na 144.000 eur s DPH, vybudovanie dvakrát menšej plochy blízkeho Parku Belopotockého vyšlo na 60.000 s DPH. V prípade Parčíka na Radlinského má ísť o 500.000 eur. Sklamanie vyjadrili z nemožnosti participácie obyvateľov daných lokalít.

Podporu petície za zastavenie mestských projektov pre ich nehospodárnosť a účelovosť odstraňovania zelene vyjadrilo v utorok staromestské miestne zastupiteľstvo. Poslanci zároveň magistrát a MIB požiadali o prerokovanie požiadaviek petície a aby nepristúpili k realizácii zámerov bez dosiahnutia dohody.

Poslanec Adam Berka sa nechal počuť, že si treba uvedomiť, či sa sleduje kvalita verejného priestoru alebo sa ráta množstvo trávy. Na margo plánovaného výrubu zelene povedal, že verí mestskému oddeleniu životného prostredia. Participácia a argumentácia môže podľa neho prebehnúť aj dodatočne. Poslanec Martin Gajdoš očakáva konštruktívnu diskusiu a zapracovanie požiadaviek obyvateľov, poslanec Ondrej Dostál si tiež myslí, že občania určite nebudú trvať na nezmyslených požiadavkách, ak budú zámery vysvetlené a vyargumentované.

Prečo idú rúbať stromy a kríky v bratislavských parčíkoch? Vysvetlenie kauzy vás asi prekvapí

Plánovaná revitalizácia parčíkov na Žilinskej a Radlinského ulici, ktorú predstavil Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v rámci programu Živé miesta, vyvolala značný rozruch. V týchto dňoch dokonca vznikla petícia, ktorá má podľa jej organizátorov „zabrániť nehospodárnej redukcii zelených plôch a likvidácii životaschopnej zelene“. Odpoveď, ktorú nám poslal MIB, by ste vzhľadom na vášnivú diskusiu, akú kauza rozpútala na sociálnej sieti, asi nečakali.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie