Petržalka opäť otestuje stovky učiteľov a zamestnancov škôl aj úradu PCR testami

5.11.2021
Miestny úrad Petržalka

Zdroj: petrzalka.sk

Páčil sa vám článok?

O dobrovoľné testovanie na ochorenie COVID-19 je ešte väčší záujem ako počas druhej vlny pandémie. Najväčšia mestská časť sa však tentokrát snaží suplovať i štát, ktorý školám nedodal sľúbené testy. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Petržalská samospráva informovala, že opäť ponúka zamestnancom materských a základných škôl v jej zriaďovateľskej pôsobnosti možnosť dať sa otestovať PCR testami. Robí tak predovšetkým v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu počas tretej vlny pandémie a zabezpečiť čo najbezpečnejšiu prevádzku jej vzdelávacích inštitúcií.

"Samospráva prebrala iniciatívu do vlastných rúk po tom, ako avizovaná pomoc zo strany štátu buď neprišla vôbec, alebo v nie dostatočnej miere, uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková s tým, že ministerstvá školstva i zdravotníctva ešte počas leta školám sľubovali dodanie PCR testov, ktoré však do dnešného dňa na množstve z nich chýbajú.

Druhým faktorom pri rozhodovaní vedenia mestskej časti bol aj enormný záujem priamo zo strany učiteľov a zamestnancov, ktorý je dokonca väčší ako počas prvej a druhej vlny pandémie. 

Aj napriek tomu, že testovanie funguje na dobrovoľnej báze sa na petržalskom zozname tentokrát ocitlo takmer 800 zamestnancov 11 základných a 24 materských škôl. Navyše, ešte pred nimi, hneď po sviatku všetkých svätých, boli týmto spôsobom otestovaní aj zamestnanci miestneho úradu. Veľký záujem o bezplatné PCR testovanie, ktoré Petržalka učiteľom a zamestnancom znova hradí priamo z jej rozpočtu, pripisuje starosta mestskej časti Ján Hrčka extrémne rýchlo sa zhoršujúcej pandemickej situácii v kontexte blížiacej sa zimy a vianočných sviatkov.

Testovanie prebieha kloktacími PCR testami. Vedenie mestskej časti sa opäť rozhodlo pre variantu testovania cez takzvané pooly, čiže formou prvotného vyhodnocovania skupinových vzoriek. To znamená, že vzorky približne 7 až 10 zamestnancov de facto zmiešajú dokopy a vyhodnocujú sa ako jedna. Až keď je táto spoločná vzorka alebo pozitívna, pristúpi sa k pretestovaniu každého z danej skupiny osobitne.

„Vďaka skupinovému vyhodnocovaniu testovaných vzoriek vieme na jednej strane pomôcť zabezpečiť bezpečnosť našich učiteľov, kolegov aj detí a zároveň výrazne šetriť náklady nášho rozpočtu. Pre lepšiu predstavu, keby sme mali každý jeden z 800 PCR testov v súkromnom laboratóriu vyhodnotiť zvlášť, stálo by nás to zhruba 44-tisíc eur. Pri našom skupinovom vyhodnotení vzoriek nás to stojí asi 8-tisíc eur vrátane nákladov na samotné testovacie sady,“ vysvetlil finančné výhody testovania cez takzvané pooly starosta Hrčka.

Mestská časť tak podľa vyjadrenia Halaškovej dokáže za jednorazové testovanie takéhoto počtu ľudí ušetriť aj 35-tisíc eur. Ak by sa situácia naďalej zhoršovala a testy by odhaľovali pozitívnych, plánuje ho opakovať na týždennej báze. Alternatíva testovania v podobe štátnych antigénových testov, ktoré sú však spoplatnené sumou 5 eur za test, by síce Petržalku pri 800 ľuďoch stála asi o polovicu menej, no podľa jej šéfa by tieto výsledky boli omnoho nepresnejšie.  „Rozdiel v pomere cena – výkon, alebo ak chcete v hodnote za peniaze, je v tomto prípade - aj vzhľadom na úsporu vďaka nášmu vlastnému poolovému procesu - viac než prijateľný,” dodal Hrčka. 

V záujme ochrany zdravia zamestnancov petržalského úradu - ako aj obyvateľov, ktorí ho navštevujú - ponúkla mestská časť hneď po sviatočnom víkende benefit bezplatného PCR testovania aj zamestnancom jej úradu, ktorý sídli najmä v Technopole a v budovách na Ulici Ondreja Štefanka.

Podľa jej vedenia sa opäť ukázalo, že takéto testovanie má zmysel. Ústretový krok mestskej časti využilo približne 130 zamestnancov, medzi ktorými boli odhalené tri bezpríznakové pozitívne prípady.

„Dalo sa predpokladať, že zvýšený pohyb osôb počas sviatkov v momentálnej situácii bude mať vplyv aj na kolektívne zdravie takej veľkej inštitúcie, akou je náš úrad. Som rád, že sme boli na takýto scenár vopred pripravení a znova sme urobili všetko pre to, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu ochorenia,“ uzatvára Hrčka s tým, že takéto testovanie nevylučuje opakovať minimálne po Vianociach.

Verejné základné školy, ktoré Petržalka spravuje, majú aktuálne približne 760 a materské asi 450 zamestnancov. Spolu so zamestnancami miestneho úradu a jeho návštevníkmi ide o tisíce ľudí.  Momentálne navštevuje petržalské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti najväčšej slovenskej mestskej časti približne 8 820 detí. 

Petržalka v týchto dňoch pomáha Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UK s organizáciou celoslovenskej štúdie, ktorej cieľom je zistiť prítomnosť a hladinu protilátok proti vírusu SARS-CoV-2 u nezaočkovanej populácie.  Približne 250 dobrovoľníkov z radov Petržalčanov si tak mohlo v areáli bývalej MOM Hrobákova 5, ktorú rovnako počas druhej vlny pandémie zriadila a prevádzkovala priamo mestská časť, bezplatne overiť, ako je na tom ich hladina protilátok.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?