FOTO: Petržalka do marca vyrúbe 267 invazívnych drevín - chce chrániť zdravie svojich obyvateľov!

3.11.2021

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

V najväčšej mestskej časti prebieha od októbra veľký výrub nepôvodných druhov stromov, hlavne pajaseňov a javorovcov. Väčšina z nich sa nachádza v areáloch jej základných a materských škôl. A často môžu byť zdrojom nevyspytateľných alergií...

Samosprávam sa často hromadia žiadosti na výsadbu, alebo naopak, výrub drevín v tej či onej lokalite. Akýkoľvek zásah do zelene si ale vyžaduje povolenie, ktoré podlieha schvaľovaciemu procesu úradov. Základom je totiž dbať na inžinierske siete aj vlastníctvo daných pozemkov. Práve to je najčastejší aspekt, ktorým sa musí obec, mesto či mestská časť vysporiadať.

"Osobitným prípadom v schvaľovacom procese sú ale invazívne dreviny. Tie musia samosprávy podľa zákona povinne a pravidelne odstraňovať. Zväčša rokmi nahromadené a zanedbané dreviny totiž predstavujú hrozbu nielen pre flóru rastúcu v ich okolí, ale najmä pre ľudí. Aj preto odborníci z oddelenia životného prostredia mestskej časti Bratislava-Petržalka využili čas vegetačného pokoja a pristúpili k veľkému výrubu 267 kusov invazívnych stromov. Tie zväčša rastú v areáloch petržalských materských a základných škôl v správe mestskej časti. Okrem dobiehania restov z minulosti sa tak Petržalka snaží chrániť zdravie jej najmenších obyvateľov," informovala hovorkyňa mestskej časti Bratislava - Petržalka Mária Halašková, podľa ktorej sa veľký výrub invazívnych drevín v Petržalke začal 1. októbra a potrvá až do 28. februára 2022.

Zdroj: MČ Petržalka

Rýchle šírenie a zdroj alergií

Invazívne dreviny patria k nepôvodným druhom, ktorým sa v našich podmienkach mimoriadne darí. Najrozšírenejšími invazívnymi drevinami nielen v Petržalke sú pajaseň žliazkatý a javorovec jeseňolistý, pre ktoré je takisto typické agresívne šírenie. Vedia vytvoriť veľké množstvo semien, ktoré klíčia v  každom prostredí, rýchlo rastú, sú veľmi odolné a ťažko sa likvidujú. Ľuďom môžu spôsobiť rôzne alergické reakcie,“ opisuje vlastnosti invazívnych drevín vedúca oddelenia životného prostredia miestneho úradu Daniela Vašková Kasáková. Zdrojom alergií u invazívnych druhov je aj peľ, ktorý v krajných prípadoch môže viesť k bolestiam hlavy a zvracaniu.

Prečo idú rúbať stromy a kríky v bratislavských parčíkoch? Vysvetlenie kauzy vás asi prekvapí

Plánovaná revitalizácia parčíkov na Žilinskej a Radlinského ulici, ktorú predstavil Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v rámci programu Živé miesta, vyvolala značný rozruch. V týchto dňoch dokonca vznikla petícia, ktorá má podľa jej organizátorov „zabrániť nehospodárnej redukcii zelených plôch a likvidácii životaschopnej zelene“. Odpoveď, ktorú nám poslal MIB, by ste vzhľadom na vášnivú diskusiu, akú kauza rozpútala na sociálnej sieti, asi nečakali.

Vytláčajú pôvodné druhy

Na územie Slovenska boli invazívne dreviny dovezené ako okrasné rastliny z iných krajín, napríklad Číny. Mnohé sa vysádzali v mestách, lebo boli odolné proti znečisteniu a veľmi rýchlo sa rozšírili. Ich masové vysádzanie v minulosti však spôsobilo zmenu zloženia našich pôvodných rastlinných spoločenstiev, a teda vytlačenie domorodých existujúcich a hlavne neinvazívnych drevín. Okrem toho niektoré invazívne druhy škodia ďalším rastlinám aj inak. 

Zdroj: MČ Petržalka

Napríklad listy aj korene pajaseňa žliazkatého pôsobia na prostredie alelopaticky, čo znamená, že škodia druhému organizmu prostredníctvom vylučovania chemických látok. Pajasene vylučujú takzvaný ailanton, ktorý bráni v raste približne sedemdesiatim druhom ihličnatých a listnatých stromov,“ vysvetľuje Kasáková a dodáva, že likvidácia invazívnych druhov je často naozaj náročná. Ak sa pajaseň len oseká alebo vyrúbe, vytvorí ďalšie koreňové výmladky a na jeho likvidáciu sa musia použiť iné kombinované spôsoby odstraňovania,“ uzatvára odborníčka petržalského miestneho úradu.

Sadia aj nové stromy

Hoci mestská časť nemá povinnosť sadiť nové stromy namiesto tých invazívnych, robí všetko pre to, aby sa Petržalka čo najviac zelenala. V minulom roku sa priamo miestnemu úradu podarilo vysadiť až 82 kusov nových drevín a v tomto roku plánuje vysadiť ešte ďalších 60. V roku 2022 sa najväčšia mestská časť chystá pridať ďalšiu stovku a počty vysadenej zelene plánuje do budúcna naďalej zvyšovať.Ďalšie stovky stromov v spomínanom období vysadil Magistrát hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy, súkromní investori alebo iné inštitúcie.

(ts)

Páčil sa vám článok?