Ako bude vyzerať? Obyvatelia Devínskej N. Vsi vyberali vzhľad okolia vodnej nádrže

23.10.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavskej Devínskej Novej Vsi si v online hlasovaní vybrali, ako by v budúcnosti mohlo vyzerať okolie zrekonštruovanej viacúčelovej vodnej nádrže na Mlynskej ulici.

Víťazný návrh vyberali z dvoch vizualizácií, ktoré vzišli z architektonickej súťaže. Zapracovať doň by sa však mali aj požiadavky obyvateľov. Uviedla to referentka mediálneho oddelenia miestneho úradu Jana Martanovičová.

"Úprava okolia musí rešpektovať zachovanie pôvodného zámeru viacúčelovosti vodnej nádrže," pripomenula Martanovičová. V ďalšej fáze úprav jej okolia by sa mal osadiť mobiliár, pribudnúť má aj osvetlenie. "K tomu je však potrebné pripraviť projektovú dokumentáciu a schváliť finančné prostriedky z budúcoročného rozpočtu," doplnila Martanovičová.

Zdroj: ms

Pohľad na rybník dnes napoludnie. Videli sme tu i labuť. 

Zámerom architektonickej súťaže bolo priniesť aktívnejší a pestrejší spôsob využitia vodnej nádrže priamo nadväzujúcej na existujúce cyklistické trasy a výnimočné alúvium rieky Morava spolu so zabezpečením obslužných služieb. Zadefinovať mala vzhľad a funkčnosť okolia, pričom malo ísť o komplexné riešenie verejného priestoru.

Mestská časť zrekonštruovala tento rok viacúčelovú vodnú nádrž. Predmetom stavebných prác bolo odstránenie bahenných nánosov, úprava svahov nádrže, rekonštrukcia nápustného a výpustného objektu, rekonštrukcia lávky a stavidla na potoku Mláka. Slúžiť by mala na rekreačné účely, teda na zimné korčuľovanie a letné člnkovanie sa v plnohodnotnom rekreačnom priestore.

Prípadné kúpanie bude závisieť od kvality vody vo vodnej nádrži. Umožní tiež hasičskému zboru jednoduchší prístup k čerpaniu vody na hasenie, poslúžiť môže aj ako vodný zdroj na polievanie zelene.

Predtým sa práce na rybníku vykonali v rokoch 1997 až 1998, keď bol rybník vypustený a nánosy z potoka (cca 30 centimetrov) vybagrované.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?