MHD: Cestujúci dostanú vyše 200 vylepšených zastávok

21.9.2021
0
zastávka s novým prístreškom, označovníkom a vitrínou

Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Páčil sa vám článok?

V hlavnom meste pribudne vyše 200 nových prístreškov na autobusových, trolejbusových a električkových zastávkach. Vzniknú najmä na miestach, kde doteraz chýbali. Dopravný podnik Bratislava (DPB) doplní zastávky o nové označníky a vitríny, vďaka ktorým cestujúci nebudú lúštiť grafikon zo zmoknutého a poškodeného cestovného poriadku.

Rozvoj bratislavskej MHD so sebou prináša aj  modernizáciu zastávok. Hlavné mesto a DPB pripravili do užívania zrekonštruované zastávky na Račianskom mýte, obnovou ktorých skvalitnili jednu z najvyťaženejších križovatiek v Bratislave.

Nástupiská sú rozšírené a nanovo vydláždené a doplnené o moderný označník. Ostrovček pre peších smerujúcich na Šancovú ulicu zväčšil DPB takmer dvojnásobne a vodiči už môžu opäť využiť pravé odbočenie smerom do Rače. Križovatka je vybavená modernizovanou svetelnou signalizáciou a priechody pre chodcov sú debarierizované. V poslednej fáze DPB doplnil zastávky o nové prístrešky, ktoré poskytnú cestujúcim ochranu pred vetrom a dažďom.

Budúci rok DPB začne s vylepšovaním ďalších dvesto zastávok v celom meste. Spustil preto dve súťaže na zhotoviteľov, ktorí prístreškami dovybavia viaceré autobusové, trolejbusové a električkové nástupiská.

„Mestskú hromadnú dopravu chceme urobiť pre ľudí ešte prístupnejšou, preto pokračujeme v jej vylepšovaní. Po rekonštrukciách tratí, zastávok či ostrovčekov, modernizácii vozového parku či zintenzívnení intervalov liniek prichádzame s Programom obnovy a doplnenia prístreškov, ktoré majú urobiť cestovanie pre Bratislavčanky a Bratislavčanov ešte pohodlnejšie. Verím, že aj takýmito krokmi prilákame do mestskej hromadnej dopravy čo najviac cestujúcich,“ povedal pri príležitosti Európskeho týždňa mobility primátor Matúš Vallo. 

„Vybudovaním dvesto prístreškov dobiehame investičný dlh, ktorý vznikol počas dlhých rokov nielen na vozidlách, ale aj dopravnej infraštruktúre. V novodobej histórii to je najväčší projekt dopravného podniku súvisiaci s modernizáciou nástupíšť a verejného mobiliáru. Vďaka novým prístreškom budú cestujúci chránení pred zlým počasím a ich čakanie na ďalší spoj bude príjemnejšie,“ podčiarkol Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB a.s.

Vzhľad nových prístreškov bude v súlade s dizajn manuálom verejných prvkov z dielne Metropolitného inštitútu Bratislavy. Sú navrhnuté tak, aby sa cestujúci čakajúci na spoj s vodičom vozidla na navzájom videli. Ich kapacita je prispôsobená frekvencii nastupujúcich cestujúcich počas prepravnej špičky. Niektoré kusy dostanú do výbavy dokonca solárne panely, takže ich prevádzka bude ekologická.

Rozsiahlu investíciu bude DPB financovať z viacerých zdrojov. Najväčšiu časť plánuje zaplatiť z eurofondov, v rámci projektu Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), pričom 5% spoluúčasťou

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?