Karlovešťania: V kategórii "občianske rozpočty" môžete rozhodnúť o využití časti rozpočtu

5.9.2021
Miestny úrad v karlovej vsi od 1. marca rozširuje úradné hodiny - Karlova Ves sluzby
Páčil sa vám článok?

Participatívny rozpočet a jeho pravidlá pripraví miestny úrad v diskusii s obyvateľmi a následne ho schvália miestni poslanci. Jeho prostredníctvom bude verejnosť rozhodovať, ako bude vynaložená časť rozpočtu mestskej časti v rámci jedného kalendárneho roka. V pilotnom ročníku budú občania rozhodovať v kategórii „občianske projekty“. Informovala o tom Karlova Ves na svojom webe.

„Náš participatívny rozpočet sme pomenovali PARTeR. Za týmto názvom sa skrýva mestský priestor, ktorý vnímame pri bežnom pohľade, keď ideme ulicou, námestím, parkom. PARTeR je akási verejná spoločenská miestnosť, alebo možno až spoločná obývačka. A presne o kvalitu tohto priestoru pôjde, či už formou drobných úprav, alebo jeho oživenia,“ vysvetľuje iniciátorka zavedenia participatívneho rozpočtu PARTeR poslankyňa miestneho zastupiteľstva Anna Zemanová.

Karlovoveská samospráva priblížila, že participatívny rozpočet bol úspešne zavedený v mnohých mestách a  mestských častiach. „V pilotnom ročníku 2021/2022 sa chceme zamerať na finančne menej náročnú, ale občanov aktivizujúcejšiu kategóriu občianskych projektov. Obyvatelia Karlovej Vsi, či už jednotlivci alebo skupiny, budú môcť ponúknuť návrhy, ktorými by radi skvalitnili verejný priestor v Karlovej Vsi. Dôležitou súčasťou podávaných nápadov bude aktívne dobrovoľnícke zapojenie predkladateľa,“ pokračuje Anna Zemanová.

Ako ďalej upozornila, už v čase schvaľovania všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti o podmienkach poskytovania dotácií panoval názor, že by bolo vhodné pripraviť mechanizmus, ktorý by umožňoval podporovať aj aktivity občanov, nepodnikateľov a neregistrované skupiny obyvateľov, na ktorých sa všeobecne záväzné nariadenie nevzťahuje. V rámci prípravy pilotného ročníka projektu „PARTeR“ už prebehli prvé kroky. V júni predstavili zámer a prijali uznesenia o príprave pravidiel participatívneho rozpočtu Karlovej Vsi. Na ich príprave sa pracovalo v priebehu leta a v septembri by mali byť prerokované a schválené miestnym zastupiteľstvom.

V septembri sa uskutoční prvé verejné informačné stretnutie s aktívnymi občanmi, kde sa budú navrhovať pravidlá participatívneho rozpočtu a maximálna výška sumy určená na jeden občiansky projekt. Po výzve by už v novembri 2021 mohli Karlovešťania prichádzať so svojimi nápadmi a podávať svoje projekty. Občianske projekty bude potrebné na prelome rokov spracovať, prebehne kontrola a vyhodnotenie nápadov. Miestny úrad pripraví hlasovanie občanov a následne zabezpečí prezentáciu víťazných projektov formou verejných stretnutí. S víťaznými „participientami“ pripraví príslušné zmluvy vo februári 2022. Realizácia víťazných projektov by mohla podľa vyjadrenia samosprávy prebehnúť v mesiacoch február – november 2022 a celý proces by mal vyvrcholiť v decembri budúceho roka vyhodnotením pilotného ročníka participatívneho rozpočtu PARTeR.

(nc)

Páčil sa vám článok?