Hĺbková kontrola všetkých finančných operácií mesta už pravdepodobne nebude

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Až nápadne horlivá mi pripadá aktivita kritiky na terajšie aj bývalé vedenie mestského zastupiteľstva Bratislavy z úst poslanca tohto orgánu Petra Ďuračku. On sám v minulom volebnom období stranícky patril do bývalej DU a vo voľbách kandidoval do mestského zastupiteľstva a Národnej rady SR za SDK. Po jeho známych kauzách odišiel z Národnej rady, ale zotrváva v zastupiteľstve mesta Bratislava a tam neustále múti vodu.

Snaží sa ako nepoškvrnený odhaľovať všetky neduhy vo vedení mestského zastupiteľstva. Útočí hlava-nehlava na rôznych funkcionárov, či už terajšieho predsedu vlády alebo ministra spravodlivosti, ako čelných straníckych funkcionárov, ktorí nesú vinu za miliónové škody spôsobené mestu. Nezainteresovanému čitateľovi to pripadá, že Peter Ďuračka chce objektívne riešiť terajšiu situáciu, vzniknutú stratou financií zapríčinenou krachom Slovenskej kreditnej banky.

Mestský poslanec Peter Ďuračka vidí vinníkov v primátoroch mesta - Petrovi Kresánkovi a Jozefovi Moravčíkovi, ale obviňuje aj ďalších. Prikláňam sa k názoru, že pravdu treba vidieť v oneskorenom výbere peňazí z SKB, ako o tom píše aj pisateľ pod značkou (ado). Celý tento prípad sa mi javí ako plač nad rozliatym mliekom. Veď už celý rad bánk skrachoval a s nimi sa zviezli právnické aj fyzické osoby, nevynímajúc stratu financií mesta Bratislava. Je to údel terajšej doby.

Chcem však apelovať na čistotu svedomia poslanca P. Ďuračku, ktorý v minulom volebnom období isto videl do kuchyne Demokratickej únie, ktorá mala hlavné slovo vo vedení mesta. Prečo vtedy nereagoval na negatívne javy v mestskom zastupiteľstve. Odpoveď je problematická... Mohol by totiž on definovať, načo sa minuli milióny korún určené na bratislavské metro, keď sám zastával funkciu námestníka generálneho riaditeľa? Ak chce P. Ďuračka robiť revíziu všetkých finančných operácii mesta v minulom volebnom období, prikláňam sa k tomu, aby bol vzatý na zodpovednosť aj on za jeho činnosť vo vedení Metro Bratislava, a. s. Uvádzam to len ako príklad, pretože viem, že hĺbková kontrola všetkých finančných operácií za uplynulé desaťročie sa už neuskutoční.

Petrovi Ďuračkovi sa dáva veľký priestor v médiách. Bratislavskej verejnosti je známe jeho správanie. A teraz chce robiť arbitra! Za to, že bol vylúčený z materskej strany, chce ako nezávislý poslanec bojovať za spravodlivosť. Kde sú však jeho morálne zásady? Nie nechcem umlčať P. Ďuračku v jeho „spravodlivom boji“, ale jeho aktivita mi pripadá, ako keď zlodej kričí: chyťte zlodeja! Poslanec, ktorý sa spreneveril nevhodným správaním alebo iným činom, ktorý odporuje zásadám morálky verejného činiteľa, nemal by ďalej vykonávať poslaneckú funkciu. Takýchto poslancov je, žiaľ, či už v Národnej rade alebo mestských zastupiteľstvách, viac.

Páčil sa vám článok?