Pri Propelleri pribudne žulová dlažba i platany

10.7.2021
0

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Pravdepodobne ste si už všimli, že v priestore medzi Propellerom a parčíkom na Vajanského nábreží v bratislavskom Starom Meste sa intenzívne pracuje. Doterajšia betónová zámková dlažba bude už onedlho minulosťou – nahradí ju nová žulová dlažba.

Ako informovala mestská časť na sociálnej sieti, cieľom úprav je skvalitnenie tohto verejného priestoru, zvýšenie jeho atraktívnosti, ale tiež funkčnosti a bezpečnosti pohybu chodcov v tomto exponovanom mieste – kocky betónovej dlažby sa totiž často uvoľňovali. 

Realizácia by mala byť ukončená už začiatkom augusta. Projektová dokumentácia, ktorú schválilo hlavné mesto aj Krajský pamiatkový úrad, počíta s tzv. vejárovou dlažbou. Takto kladená dlažba je estetická a zároveň vysoko funkčná, odolná voči poškodeniu v rámci každodennej záťaže. Kritici však upozorňujú, že v dlažbe bude aj umiestnené logo investora, ktorý práce realizuje a vlastní obchodný dom na Kamennom námestí. 

Kamenná dlažba zhotovená zo žulových kociek rozmeru 6 x 6 centimetrov pokryje až 1 800 m2. Vizuálne „splynie“ s už existujúcim chodníkom pri protipovodňovom múre.
Zaujímavosťou je otvor, do ktorého bude v budúcnosti možné osadiť napríklad vianočný stromček. Otvor bude bezpečne prekrytý liatinovým poklopom s priemerom 30 centimetrov s jednoduchými geometrickými tvarmi (kruh a šípka).

Pôvodne na vynovenú časť nábrežia chceli vysadiť šesť stromov. Krajský pamiatkový úrad Bratislava napokon schválil dva a obidva vysadiia v blízkosti budovy Propelleru. „Zvolili sme platany. Ide o stromy, ktoré dobre reagujú na súčasné klimatické podmienky v Bratislave. Sú pekné aj odolné, rýchlo rastú a tak verím, že čoskoro poskytnú na doteraz nechránenom, v lete často rozpálenom priestore, príjemný tieň,“ hovorí starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Výmena dlažby je financovaná z externých zdrojov. „Na základe zmluvy o spolupráci ju financuje spoločnosť Obchodný dom Bratislava, s. r. o.,“ informovala starostka. Spoločnosť chcela pôvodne upraviť priestor na Kamennom námestí, no keďže to je súčasťou medzinárodnej architektonickej súťaže Živé námestie, svoj zámer napokon zrealizovala na nábreží.

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?