Namiesto ľudí bez domova nasťahovať učiteľov a policajtov: Vallo prichádza s novým riešením pre Vrakuňu

23.5.2021
0

Zdroj: FB Pentagon - pozitívne miesto Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Namiesto útulku pre ľudí bez domova vzniknú v bývalej robotníckej ubytovni na Čiližskej v bratislavskej Vrakuni nájomné byty pre policajtov a učiteľov. To je najnovší plán, ktorý predstavil primátor Matúš Vallo po tom, čo sa zámer mesta zriadiť vo Vrakuni útulok pre ľudí bez domova stretol s nesúhlasom miestnach obyvateľov i poslancov. Sľubuje aj intenzívnejšie riešenie problémov spojených so známou bytovkou Pentagon (na fotografii).

"Pred niekoľkými týždňami sme obyvateľkám a obyvateľom Vrakune predstavili balíček riešení pre bezpečnosť v tejto mestskej časti vrátane riešenia problému s užívateľmi návykových látok a vzťahu k ľuďom bez domova. Tento komplexný prístup stojí na troch pilieroch - bezpečnostná rovina, spojená s rozšírením kamerového systému, zriadením stanice mestskej polície a posilnením hliadkovania; sociálna rovina, spojená s terénnou sociálnou prácou a novým prechodným domovom pre 20-30 ľudí na Čiližskej; priestorová rovina, spojená s novým verejným osvetlením, čistotou verejného priestoru a novým parkom na Čiližskej. Tento prístup vychádza z rozsiahlych skúseností zo zahraničia, ktoré jednoznačne hovoria, že nahromadené problémy súvisiace s ľuďmi bez domova vo verejnom priestore nie je možné úspešne riešiť iba jedným z uvedených opatrení, ale komplexne," uviedol na sociálnej situácii Vallo s tým, že  ho mimoriadne mrzí je, "ako sa niektorí rozhodli túto tému populisticky zneužiť a neváhali pritom použiť dezinformácie a nepravdy".

Faktom je, že zriadenie útulku pre ľudí bez domova na Čiližskej miestni poslanci Vrakune ešte koncom apríla odmietli. Proti sa postavili i obyvatelia, ktorí začali spisovať petíciu. Tú púodpísalo ca 1500 ľudí.  "Nie, na Čiližskej nemala vzniknúť nocľaháreň, kde sa každé ráno a večer striedajú rôzni ľudia bez domova, ale prechodné stabilné bývanie pre menší počet ľudí, ktorí by sa s podporou sociálneho pracovníka dostávali na trh práce a k vlastnému bývaniu. Nie, naším zámerom určite nebolo priniesť na Čiližskú ľudí bez domova z celej Bratislavy. Práve naopak, nový objekt mal pomôcť ľuďom bez domova, ktorí sa už dnes vo Vrakuni nachádzajú a zároveň tak riešiť problémy, s ktorými sa bežní ľudia v tejto mestskej časti pravidelne stretávajú," argumentuje Vallo narážajúc aj na známu bytovku Pentagon, v okolí ktorej sa poohybuje množstvo drogovo závislých. Tí tu na ulici i prespávajú.

Primátor preto informuje, že po diskusiách so starostom Vrakune Martinom Kurucom, poslankyňou Soňou Svoreňovou  a Romanom Lamošom sa dohodli na inom riešení.  Budovu na Čiližskej nekúpi od súkromného vlastníka mesto, ale pokúsi sa ju kúpiť mestská časť. Mesto v nej zriadi stanicu mestskej polície a mestská časť v nej zriadi nájomné bývanie pre  mestských policajtov a učiteľov, ktorí učia na školách vo Vrakuni. "Niekoľko bytových jednotiek v tomto objekte zároveň dáme k dispozícii na dočasné ubytovanie pre ľudí, ktorí prechádzajú krízovou situáciou, či už v dôsledku nešťastia, živelnej katastrofy alebo problémom v rodine," dodáva Vallo s tým, že najbližšie sa zameria aj na riešenie problémového Pentagonu. Sumu 700-tisíc eur, ktorú  malo mesto vyčlenenú  na zriadenie prechodného bývania na Čiližskej, použije na iné riešenia pre sociálne vylúčené skupiny v iných lokalitách.

Pokiaľ ide priamo o Pentagon, ktorý sa nachádza na Stavbárskej ulici, mesto tu plánuje zintenzívniť sociálnu prácu a hliadkovanie priamo v  lokalite, aby si postupne získalo dôveru Vrakunčanov, že s týmto dlhé roky pretrvávajúcim problémom vie zásadne pohnúť.  "Faktom je, že tím z našej sociálnej sekcie, ktorý riešil Pentagon, sa posledný rok musel venovať dopadom koronakrízy. A plus aj to, že dílovanie drog, ktoré sú hlavným zdrojom problémov Pentagonu, môže riešiť iba štátna polícia. Nič to ale nemení na tom, že problémy tak pretrvávajú a ľudia nám teda nedôverujú, že dokážeme úspešne zrealizovať nový projekt na Čiližskej," priznáva primátor.

(ms)

Páčil sa vám článok?