Bratislava spúšťa digitalizáciu odpadkových nádob pre efektívnejší zvoz odpadu

11.5.2021
OLO budova sídlo

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava s mestskou organizáciou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) spúšťajú digitalizáciu odpadkových nádob. Doplní ju testovanie automatického zaznamenávania výsypu nádob a monitorovania naplnenia vybraných kontajnerov. Snahou je efektívnejší zvoz odpadu či včaššie zasiahnutie pri preplnených nádobách. Predpokladom sú tiež úspory v najazdených kilometroch a vyprodukovaných emisiách.

Jedným z prvých krokov v rámci projektu je tzv. inventarizácia a pasportizácia všetkých zberných nádob OLO, čo predstavuje 85.000 nádob. V polovici mája sa spustí prvá vlna ich označovania unikátnymi RFID štítkami.  

Ako prvé budú pasportizované nádoby v skladových priestoroch. Následne sa pristúpi k označovaniu nádob v mestských častiach Rusovce, Čunovo a Jarovce. V ďalšej vlne pribudnú nádoby v individuálnej bytovej zástavbe (rodinné domy), následne nádoby umiestnené v bytovej zástavbe. Ako posledné prídu na rad nádoby v Starom Meste.

Súbežne s pasportizáciou sa budú inštalovať senzory do všetkých zberných nádob na sklo a polopodzemných kontajnerov v správe OLO. Celkovo má ísť o 1753 senzorov. "Okrem sledovania priebežnej naplnenosti budú údaje použité na optimalizáciu zvozu prostredníctvom automaticky vytvorených trás, ktoré budú zohľadňovať čo najkratšiu trasu a maximálne vyťaženie kapacity vozidla pri návrate do depa," priblížila  hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.


Monitorovacie senzory boli počas posledného aprílového týždňa nainštalované do desiatich odpadkových košov umiestnených na najfrekventovanejších miestach centra mesta. Ide o okolie Starej tržnice, Hurbanovo námestie, Klobučnícku ulicu, Primaciálne námestie, Šancovú ulicu a Hlavnú stanicu. Ďalšou súčasťou projektu bude inštalácia sledovacieho zariadenia na všetky zvozové vozidlá, teda 92 áut.

Elektronická evidencia odpadov a odpadových nádob je v súlade dokumentom Stratégia nakladania s komunálnymi odpadmi v meste Bratislava s cieľom prechodu na obehové hospodárstvo pre roky 2021 - 2026. Realizácia projektu je výsledkom spolupráce so spoločnosťou Sensoneo, ktorá v lete 2020 získala grant od Európskej rady pre inovácie.

 (TASR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt je spolufinancovaný z programu Európskej únie pre výskum a inovácie Horizon2020.

 

 

Páčil sa vám článok?