Vedeli ste? V Petržalke nemusíte najbližšie tri týždne za parkovanie platiť

3.5.2021
0

Zdroj: čitateľ

Páčil sa vám článok?

VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel v týchto dňoch neplatí. Stratilo totiž účinnosť 30. apríla a schvaľovať nový návrh budú poslanci až v piatok 7. mája.

V týchto dňoch nedostane žiadny nerezident pokutu za parkovanie v rezidentskom „modrom“ boxe. A tak to bude minimálne do 22. mája. Ak poslanci 7. mája na mimoriadnom zastupiteľstve, ktoré má jediný bod programu, nový návrh aj schvália, kým vstúpi do platnosti, bude musieť ešte 15 dní visieť na úradnej tabuli.

Ako vlastne došlo k tejto trojtýždňovej stopke pre parkovací systém? Jednoducho povedané, petržalská samospráva počítala s tým, že svoj systém bude prevádzkovať len do apríla 2021. „Všeobecne záväzné nariadenie č. 13/2019 bolo prijaté na nevyhnutnú dobu t.j. do nadobudnutia účinnosti §1 až 20 VZN č. 8/2019,“ píše sa v dôvodovej správe.
Od 1. januára 2021 malo platiť mestské VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel, pretože už mala byť funkčná aj celomestská parkovacia politika. Aj preto Petržalka obmedzila účinnosť toho „svojho“ VZN, ktoré vychádzalo z celomestského na 30. 4. 2021. Realita je taká, že petržalský parkovací systém bude fungovať zrejme až do 31. 3.2022, teda o rok dlhšie, ako sa rátalo. Mesto totiž nedokázalo spustiť celomestskú parkovaciu politiku v plánovanom termíne. Najnovší termín je k 1.10. 2021.

Avšak to, že sa účinnosť mestského všeobecne záväzného nariadenia posunie z 1. januára na 1. októbra, schválili bratislavskí poslanci už v decembri. V koronovej hektike prvých mesiacov roka zrejme miestny úrad pozabudol, že to ovplyvní aj petržalské VZN, a tak to teraz doháňa na poslednú chvíľu.
(in)

Páčil sa vám článok?