Sčítanie obyvateľov: Kampaň zabrala. Koľko stála?

10.4.2021
0
Sčítanie Petržalka plagát vo vchode

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

K 31.marcu 2021 sa v Petržalke elektronicky sčítalo až 104 154 obyvateľov (87,74 %). Je to vysoké číslo, o ktoré sa postarala aj masívna promo kamapaň. Koľko stála a z akých zdrojov bola financovaná?

Pri poslednom sčítaní v roku 2011 sa v Petržalke sčítalo 105-tisíc obyvateľov, no reálne tu má podľa registra obyvateľstva trvalý či prechodný pobyt vyše 117-tisíc ľudí. „Ročne tak strácala Petržalka 1,5 milióna eur. Za tieto peniaze sme mohli za jeden rok zrekonštruovať šesťkrát viac chodníkov,“ uviedol starosta Ján Hrčka, pričom vysvetlil, že pri financovaní obcí štátom je najdôležitejší údaj počet obyvateľov. Rozdiel medzi 117 461 a 104 376 (cca 13 000 ľudí) predstavuje pre Petržalku ročne 1 500 000 eur na podielových daniach (a ďalšie 3 000 000 pre Bratislavu).

Sčítanie sa robí každých desať rokov, aj preto mesto aj mestská časť chceli využiť šancu na lepšie financovanie a rozbehli masívnu kampaň. V Petržalke mal každý vchod vlastný plagát s percentami sčítanosti, a to hneď dvakrát. „Všetky náklady súvisiace s propagáciou kampane na elektronické sčítanie obyvateľstva (tlač letákov, plagátov, propagácia príspevkov na sociálnych sieťach) boli hradené z finančných zdrojov Štatistického úradu SR, ktoré boli poskytnuté mestskej časti,“ povedala nám hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Presnú sumu neuviedla. Dodala však, že je zanedbateľná v porovnaní s tým, čo môže Petržalka vo finále získať za správne sčítanie obyvateľov.

Štatistický úrad bude v nasledujúcich týždňoch vykonávať dopočítavanie a určité formy dohľadávania nespočítaných obyvateľov, a to aj s pomocou sčítacích komisárov. Na to koľko ich bude, má už mestská časť menší dosah. Spočítanie odhaduje štatistický úrad na cca 118 700 ľudí.

Kampaň našla odozvu aj u Bratislavčanov. Online sa sčítalo 430 950 obyvateľov Bratislavy. „Prekonali sme tak predpovede Štatistického úradu SR, ktorý ešte pred niekoľkými týždňami očakával, že v online fáze sa sčíta iba do 70 percent obyvateľov evidovaných v registri fyzických osôb. V Bratislave sme sa dostali na 86,55,“ napísal primátor na svoju Fb stránku Matúš Vallo má rád Bratislavu. „Zároveň sme už teraz prekonali výsledok sčítania z roku 2011, kedy sa sčítalo približne 339 000 obyvateľov a ŠÚ SR tento počet dorátal z databáz na 411 228.“ Primátor verí, že na konci sčítania sa hlavné mesto dostane k pol miliónu trvalých obyvateľov.

(mh, pn)

Páčil sa vám článok?